Pátek, 19. dubna 2024

Praha 6 zdarma půjčí lidem 1000 kompostérů na bioodpad

Praha 6 zdarma půjčí lidem 1000 kompostérů na bioodpad

Praha 6 zdarma půjčí obyvatelům 1000 zahradních kompostérů. Nádoby na ekologicky rozložitelné odpady dostanou na pět let. V tiskové zprávě o tom dnes informovala starostka Marie Kousalíková (ODS). Zájem už projevilo asi 50 lidí. S podobným projektem už dřív přišel i magistrát.

"Dobře víme, že občané mají o ekologické zpracování odpadů ze svých domácností a zahrad velký zájem, a proto jim touto nabídkou vycházíme vstříc," uvedla starostka. Do nádob o objemu 700 litrů mohou lidé ukládat běžné rozložitelné odpady z domácnosti, třeba zbytky ovoce a zeleniny, ale i trávu ze zahrad a nadrcené drobné větvičky.

Žádost o kompostér mohou zájemci možné vyplnit elektronicky na internetu nebo si ji mohou vyzvednout na úřadu městské části Praha 6. Projekt je spolufinancován z evropských fondů.

K podobným akcím se připojila řada dalších měst. Lidé mohou zdarma žádat o kompostér prostřednictvím webových stránek www.odpadovecentrum.cz. Podle organizátorů je třídění odpadu pro stále větší počet lidí běžnou součástí života. Každý Čech během roku vytřídí kolem 40 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. Na biologický odpad se ale stále zapomíná. Na skládkách tak končí cenná surovina, kterou je možné využívat třeba ke zkvalitnění jakosti půdy, píše se na serveru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů