Čtvrtek, 18. dubna 2024

Udržitelné stavby jsou nutnost, říká architekt studia Foster + Partners, které navrhlo centrálu Applu

Udržitelné stavby jsou nutnost, říká architekt studia Foster + Partners, které navrhlo centrálu Applu

Právě vznikající centrála americké technologické společnosti Apple bude nejzelenější administrativní budovou na světě, nechal se nedávno slyšet šéf této firmy Tim Cook. Ve městě Cupertino v Kalifornii pojme kruhová stavba, kterou její zakladatel Steve Jobs přirovnal k vesmírné lodi, přes 14 tisíc zaměstnanců. Provoz budovy větší než ústředí Pentagonu zajistí pouze obnovitelné zdroje, především solární panely. Kolem objektu bude vysázeno na sedm tisíc stromů a v jeho útrobách bude kromě aut prostor i pro parkování tisícovky kol.

Autorem návrhu stavby za pět miliard dolarů je londýnský ateliér Foster + Partners. Rafe Bertram, architekt a zároveň i partner této největší britské architektonické kanceláře, byl jedním z klíčových řečníků mezinárodní konference Šetrné budovy 2014. Ta se uskutečnila minulý čtvrtek v pražském hotelu Hilton Prague a Bertram na ní prezentoval udržitelnost v praxi.

Architekt spolupracuje s britskou Radou pro šetrné budovy a o jeho účast na konferenci projevila zájem česká kancelář této neziskové organizace. Bertram si nemyslí, že udržitelnost vyjde za pár let z módy. "Nové úspěchy a pokrok budou lidem ukazovat směr, o inovacích se bude hovořit a budou se sdílet," řekl Bertram v rozhovoru pro HN.

Lord, který předstihl dobu

Lord Norman Foster, zakladatel ateliéru Foster + Partners, kladl při architektonickém zpracování projektu důraz na udržitelnost už v 70. letech minulého století, tedy dávno předtím, než se stala módní záležitostí. "Norman možná nepoužíval slovo udržitelnost, ale soběstačnost," říká Bertram.

A soběstačnost fascinuje i Bertrama. Lidé se chovají šetrně ke zdrojům, obvykle jen když to je nezbytné. Bertram to ilustruje na kempování mimo civilizaci. Když si člověk připravuje jídlo na vařiči, hlídá si, aby při vaření neplýtval zbytečně plynem nebo benzinem. Na rozdíl od kuchyně ve svém bytě má totiž omezené množství energií.

"Soběstačnost ukazuje na nutnost lidí přizpůsobit své chování," uvádí jeden z nejsledovanějších hostů konference. "Architekti vkládají obrovské úsilí do navrhování budov. Jakmile je ale stavba postavená, často mají pocit, že jejich mise skončila. Ale to teprve začíná budova žít," připomíná Bertram a doplňuje, že ateliér sleduje budovy i poté, co se "zabydlí". Měří v nich třeba spotřebu energií.

Význam udržitelnosti roste

Bertrama aktuálně zaměstnává projekt Copenhagen Towers - největší komerční budovy v Dánsku. Pracovat v ní má pět tisíc lidí. Projekt byl kvůli finanční krizi odložen, ale nyní je ve výstavbě. Samozřejmostí jsou okna s trojskly, vedle solární energie budova využije také termální energii, a to k jejímu chlazení. Projekt cílí na nejvyšší možnou zelenou certifikaci LEED Platinum.

"Velmi zajímavý je rozdíl v přístupu k udržitelnosti před osmi lety a dnes. Lidé si dnes mnohem více uvědomují, že je třeba navrhovat zelené budovy," tvrdí Bertram.

Na časté nářky investorů, že ekologická stavba je vyjde dráž, odpovídá: "Každá nová technologie je dražší. S vývojem technologie a jejím rozšířením se zlevní. Naše kancelář se vždy snaží udělat tu správnou věc. Stojí nás to obrovské množství úsilí, ale nakonec to stojí za to."

Čím komplikovanější, tím lepší

Za nejzajímavější považuje architekt projekty, které mají mnoho omezení, protože ho nutí hledat řešení. Studio Foster + Partners podle něho vyhledávají lidé, kteří chtějí nevšední stavby, a právě s tím jsou spojené i výzvy.

"Rozpočet je vždy jedním z omezení, ale to je správně, protože vás nutí přemýšlet. A když naleznete řešení, které je udržitelné, cítíte se odměněn," dodává Bertram.

Lidé si dnes mnohem více uvědomují, že je třeba navrhovat zelené budovy.
Rafe Bertram
architekt a partner Foster + Partners

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů