Pátek, 29. března 2024

Výstavba nové kompostárny v Turnově bude stát 13,4 mil. Kč

Výstavba nové kompostárny v Turnově bude stát 13,4 mil. Kč

Turnov postaví kompostárnu za 13,4 milionu korun. Její výstavba by měla začít ještě v říjnu a podle počasí dokončená letos nebo na jaře příštího roku. Novinářům to dnes řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislí). Výstavba kompostárny pomůže čtrnáctitisícovému městu vyrovnat se s novelou zákona o odpadech, podle ní budou muset města a obce od příštího roku zavést mimo jiné tříděný sběr bioodpadů.

Radnice očekává, že v důsledku novely budou mít zájem o kompostárnu i obce z okolí. "Kapacita bude 2700 tun ročně, pro potřeby Turnova stačí zhruba polovina," řekl místostarosta Turnova Otakar Špetlík (ODS). Obce a místní podnikatelé za využívání kompostárny budou muset platit, pro obyvatele Turnova bude zdarma. Nová kompostárna zpracuje nejen listí a další zeleň, ale i zbytky jídel. Výsledný produkt chce město prodávat, přesto místostarosta neočekává, že by její provoz byl ziskový. Odhaduje, že nejztrátovější bude první rok, až milion korun.

Zakázku na kompostárnu Turnov vypsal dvakrát. Předchozí soutěž muselo město zrušit, protože tři ze čtyř nabídek nesplňovaly podmínky výběrového řízení. Tentokrát se přihlásily tři firmy, jež za její vybudování požadovaly od 13,4 do 15,3 milionu korun.

Na výstavbu kompostárny získalo město evropskou dotaci 4,8 milionu korun, šest milionů se zaplatí z městského fondu Eko-Kom a zbytek z rozpočtu města. Provoz kompostárny budou zajišťovat místní technické služby, které si s pomocí evropské dotace pořídí traktor a další speciální techniku za 2,65 milionu korun. Z dotace se zaplatí 1,95 milionu.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů