Pátek, 29. března 2024

Filmový festival Ekofilm zná své vítěze

Filmový festival Ekofilm zná své vítěze

Jedenáct keramických andělů a jeden ukovaný již mají své majitele. Čtyřicátý Mezinárodní filmový festival Ekofilm 2014 se tak chýlí ke konci. A jak to vše vlastně dopadlo?

Letošní jubilejní Ekofilm měl spoustu nej. Vypilo se na něm nejvíce vody v historii. Zábavu a poučení našlo nejvíce dětí předškolního věku. Na jeho organizaci se podílel největší počet organizací. Do soutěže se přihlásilo nejvíce mladých autorů do 26 let. Ale hlavně se přihlásil rekordní počet filmů, a to rovných 222. Nejprve speciální komise vybrala sto z nich, které zhlédli diváci v rámci festivalu. A z nich pak 54 soutěžních. ,,Zajímavým posunem v obsahu filmů oproti minulým ročníkům je zaměření snímků na lokální problémy v ekologii. Chránit životní prostředí může každý z nás drobnými každodenními úkony. Globální problémy můžeme nechat politikům. Z filmů je patrné, že můžeme začít každý od sebe nebo v komunitě z lokální úrovně," říká za celou porotu její portugalský člen a filmový režisér Antonio Pedro Nobre. Na jeho slova navázala ředitelka Ekofilmu Marcela Heříková: ,,Jsem nadšená, že hodně cen si odnáší velmi mladí autoři. Znamená to, že Ekofilm zajímá i tu nejmladší generaci, což je štěstí nejen pro festival, ale vlastně i pro celou zemi."

Hlavní cenu festivalu, cenu ministra životního prostředí GRAND PRIX, si nakonec odnesl německý režisér Max Monch za jedinečný snímek Stopy války. ,,Mezinárodní porota ocenila vysoce profesionální zpracování filmu a zároveň jeho aktuálnost. V současném světě plném násilí film podrobně, poutavě a přehledně představuje širší aspekty destrukční činnosti války, a to nejen v nezměrném utrpení všech jejich účastníků v daném okamžiku, ale také v uvědomění si jejích dopadů na životní prostředí," komentuje rozhodnutí poroty jeden z jejích členů režisér Vladimír Mráz.

Ekofilm přinesl kromě samotných filmů bohatý doprovodný program. Zábavu a poučení našli malí i velcí návštěvníci. Ti úplně nejmenší ocenili Ekolympiádu a pohádky s ekotématikou. Větší děti i dospělé bavila sobotní Ekopouť s hudbou a spoustou soutěží a her. Navštěvované byly i výstavy, besedy s tvůrci, různé workshopy i ekologické akce ve spřátelených městech - v Českém Těšíně a v Karviné. ,,Na naši část programu přišlo na 18 škol, dorazila i široká veřejnost, senioři. Na organizaci se podílelo na 200 našich studentů a pedagogů. Festivalem prostě žila celá škola, takže se těšíme na další ročník," netajila nadšení organizátorka Pavla Tomisová z těšínské Albrechtovy školy.

Lidé ocenili hlavní téma festivalu, kterým byla voda. Vodní bary byly pořád v obležení žíznivců. Návštěvníky bavily kvízy, disciplíny Ekolympiády na téma voda i vědecké pokusy v podání prezidenta a popularizátora vědy Michaela Londesborougha. A třešinkou na dortu pak byl galavečer a přítomnost charismatického herce Ondřeje Vetchého.

,,Jsem rád, že se letošní 40. ročník filmového festivalu Ekofilm vydařil. Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje výzvu na nového organizátora budoucího ročníku. Ekofilm bude tedy pokračovat a já se těším, že se příští rok opět setkáme s filmovými fanoušky, kteří mají zájem o otázky životního prostředí," dodal na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů