Pátek, 29. března 2024

Evropský festival ptactva - fascinující ptačí migrace

Evropský festival ptactva - fascinující ptačí migrace

Během uplynulého víkendu zvaly partnerské organizace BirdLife International ve 40 zemích Evropy a střední Asie k pozorování více než 2,5 milionu tažných ptáků, kteří se v této době stěhují do svých jižních zimovišť.

Přes 23 000 lidí od Portugalska po Kazachstán a od Malty po Norsko pozorovalo tento zázrak přírody na více něž 895 akcích.

Ochranářské organizace se takto snaží povzbudit lidi všeho věku, aby vyrazili do přírody a pozorovali, poznávali a obdivovali ptáky. Ústředním motivem všech akcí byla přírodní rozmanitost a nutnost její ochrany. Aby mohli tažní ptáci dlouhodobě přežít, potřebují dobré hnízdní podmínky na severu, odpovídající zimoviště na jihu a mezi nimi řadu tahových zastávek, na kterých si mohou odpočinout a nalézt potravu během tahu.

Souhrnné výsledky této velké pozorovací akce se zaznamenávají za každou zemi a předávají evropskému organizátorovi, kterým letos byl luxemburský partner BirdLife, organizace natur&ëmwelt

Celkové výsledky

Nejčastěji pozorovaní ptáci:

  1. špaček obecný
  2. lyska černá
  3. kachna divoká

Během víkendu se počasí měnilo od zataženého po slunečné a tomu odpovídalo i množství táhnoucích ptáků. Pouze v Nizozemí bylo pozorováno více než milion ptáků. Bohužel ale byli pozorovatelé svědky i ptačích neštěstí: V Estonsku se mladá labuť zabila nárazem do elektrického vedení.

Mezi ornitologické lahůdky můžeme zařadit pozorování vodouše malého a jespáčka ploskozobého v Itálii, budníčka pruhohlavého v Litvě i v centru Budapešti, budníčka zeleného v Polsku, 68 dropů velkých na Slovensku, první pozorování severoamerického lyskonoha dlouhozobého ve Švédsku, kachnice bělohlavé, orla páskovaného a dropy obojkové v Uzbekistánu a turpana pestrozobého v Norsku.

Působivá velká tahová hejna jeřábů, špačků, hřivnáčů, racků, pěnkav a drozdů se objevila v mnoha zemích Evropy, včetně Rakouska, Belgie, Maďarska, Nizozemí, Slovenska i Česka.

Země s nejvíce akcemi: Nizozemí 150

Země s nejvíce účastníky: Švýcarsko 5 334

Země s největším množstvím pozorovaných ptáků: Nizozemí 1 052 681

Více informací a fotografie z 21. Evropského festivalu ptactva jsou na www.eurobirdwatch.eu.


Souhrnné výsledky z Česka

Počet akcí: 37

Počet účastníků: min. 774

Počet pozorovaných ptáků: 54 133

Tři nejpočetnější druhy:

  1. špaček obecný
  2. racek chechtavý
  3. kachna divoká

Nejzajímavější pozorování: pozdní pozorování lelka lesního

Účastníci festivalu v Tovačově byli přítomni slavnostního otevření první ornitologické pozorovatelny ČSO na Troubeckém jezeře. Pozorovatelna vznikla díky spolupráci ČSO a firmy Českomoravský štěrk, součásti HeidelbergCement Group.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů