Čtvrtek, 28. března 2024

Kampaň Dny zdraví je již 20 let oslavou zdravého životního stylu

Kampaň Dny zdraví je již 20 let oslavou zdravého životního stylu

Letos již podvacáté probíhá v České republice kampaň Dny zdraví, zaměřená na zlepšování zdravotního stavu obyvatel. Kampaň z dílny Národní sítě Zdravých měst ČR nabízí ve městech a regionech tradičně řadu akcí, během nichž zájemci získají informace o tom, jak pečovat o své zdraví, předcházet zdravotním potížím a uchovávat si tělesnou i duševní kondici.

Tradiční kampaň Dny zdraví, která představuje oslavu zdravého životního stylu v širokém slova smyslu, probíhá zejména v první polovině října. V rámci kampaně se konají nejrůznější akce zaměřené na pohybové aktivity, ale také třeba na zdravé stravování. Během akcí v rámci kampaně Dny zdraví si mohou občané na řadě míst nechat zdarma změřit tělesné hodnoty (tělesnou hmotnost, tlak, hladinu cukru v krvi atp.), případně absolvovat další vyšetření nebo získat informace v rámci bezplatného poradenství. Doprovodný program je tradičně určen všem generacím včetně dětí a seniorů. Ke kampani se připojuje řada členů Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM). Tato asociace stála také před dvaceti lety u zrodu kampaně.

Kampaň Dny zdraví vychází z předpokladu, že zdraví lze v širším pojetí chápat nejen jako absenci nemoci, ale jako celkový stav spokojenosti z hlediska tělesného, duševního i společenského. Osvětové akce probíhající v rámci kampaně Dny zdraví mají za cíl informovat občany o tom, jak správně pečovat o fyzické i psychické zdraví a jak předcházet zdravotním potížím, ale také třeba jak se vyhnout nadměrnému stresu. Mezi oblíbené akce v rámci kampaně patří ,,Pochod všech generací", který spojuje různé věkové skupiny obyvatel při pohybové aktivitě, nebo ,,Běh naděje" - charitativní akce zaměřená na podporu výzkumu léčby rakoviny. Na vybraných akcích kampaně Dny zdraví se podílejí pracoviště Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Řada akcí v rámci kampaně se již uskutečnila v minulých dnech. Progam aktivit je velice široký, například ve Zdravém městě Brně se za 20 let rozšířila původní jednodenní kampaň do podoby festivalu, jehož součástí je 90 různorodých akcí a aktivit.

Níže naleznete výběr akcí v rámci kampaně Dny zdraví ve Zdravých městech. Podrobné informace a další akce zapojených měst naleznete na www.ZdravaMesta.cz/dzd.

Kampaň Dny zdraví v letošním roce doposud podpořila tato Zdravá města, obce a regiony: Adamov, Bolatice, Brno, Dačice, Frýdek-Místek, Hodonín, Karlovy Vary, Krnov, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Mšeno, Prachatice, Praha 14, Praha 18, Praha 20, Praha 21, Prostějov, Strakonice, Štětí, Tábor, Třebíč, Ústí nad Labem, Velké Meziříčí a MAS Rozkvět zahrady jižních Čech.

VÝBĚR Z AKCÍ KE KAMPANI DNY ZDRAVÍ 2014:

čtvrtek 9. 10. Moravská Třebová: V prostorách Laskavárny bude od 13:00 do 17:00 probíhat bezplatné měření tělesných hodnot, návštěvníci obdrží i poukaz k ochutnávce zdravých potravin.

pátek 10. 10. Hodonín: Od 16:30 do 18:00 se v prostorách o.s. Život a zdraví koná přednáška na téma ,,Stres a já".

neděle 12. 10. Dačice: V tělocvičně ZŠ B. Němcové proběhne od 17:00 do 18:30 zkušební lekce cvičení Tai Chi.

pondělí 13. 10. Litoměřice: Od 17:00 se v knihovně K. H. Máchy uskuteční přednáška na téma ,,Mámo, táto, chceme žít zdravě aneb zdravá školní svačinka".

úterý 14. 10. Bolatice: Od 18:00 se v obřadní síni obecního úřadu Bolatice uskuteční přednáška s následnou besedou na téma ,,Diagnostika a léčebné postupy při onemocnění kyčlí a kolen".

čtvrtek 16. 10. Třebíč: Od 9:30 do 15:00 se na Karlově náměstí uskuteční akce s názvem ,,Evropský den záchrany života", během níž si zájemci mohou vyzkoušt resuscitaci.

Více na www.ZdravaMesta.cz/dzd.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů