Pátek, 19. dubna 2024

SPECIÁLNÍ BAREVNÉ TAŠKY PODPOŘÍ TŘÍDĚNÍ ODPADUV KRAJI VYSOČINA

SPECIÁLNÍ BAREVNÉ TAŠKY  PODPOŘÍ TŘÍDĚNÍ ODPADUV KRAJI VYSOČINA

Tříbarevné sady tašek na třídění plastů, skla a papíru se staly hitem v celé řadě obcí České republiky a přinesly lepší výsledky tříděného sběru odpadu. Proto se Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM rozhodla ve spolupráci s Krajem Vysočina podpořit rozšíření těchto praktických žluto-modro-zelených sad tašek na třídění odpadu. Ty jsou připraveny pro více než šest tisíc domácností.

Tašky na třídění odpadu je možné zdarma vyzvednout na obecních a městských úřadech

Jak získat tašky na třídění odpadů? Stačí mít trvalé bydlištěv jedné ze sedmnáctivybraných obcína Jihlavsku, ve Velkém Meziříčí a Žďáru nad Sázavou.

Ve Žďáru nad Sázavou získá sadu tašek zdarma každý občan, který dorazí do informační kanceláře u vstupu do radnice a předloží občanský průkaz. Od srpna, kdy začal městský úřad tašky na třídění rozdávat, si pro ně přišlo přes tisíc sto lidí. V současné době jich k rozebrání zbývá ještě zhruba tisícovka.

Ve Velkém Meziříčí získají speciální tašky občané s trvalým pobytem ve městě rovněž zdarma. Musí však mít zaplacen poplatek za komunální odpad. Pokud tuto podmínku splňují, mohou si vybrat na Odboru životního prostředí hned ze dvou variant tašek. Rozměrově větší sada tašek na třídění odpadů je vhodná spíše do rodinných domků, zatímco menší tašky uvítají lidé v bytech. Zdislava Oplatková, která má na městském úřadě na starosti odpadové hospodářství, upřesnila: ,,Zatím zaznamenáváme zájem spíše o větší sady tašek. Těch jsme rozdali osm set a zbývají jich poslední dvě stovky. Menších sad jsme doposud rozdali polovinu. Takže jich zbývá k dispozici ještě pět set."

Například v obci Věž rozdají tři sta sad tašek zdarma občanům s trvalým pobytem, aletaké majitelům rekreačních chat. Starosta obce Miroslav Miksa k tomu uvedl: ,,Tašky získají občané na obecním úřadu při platbě poplatku za komunální odpad na rok 2015. Podmínkou pro předání tašek bude také to, aby měli zájemci uhrazené poplatky v minulých letech. Pokud tyto podmínky splní, mohou si vybrat hned ze dvou variant tašek. Rozměrově větší sada tašek na třídění odpadů je vhodná spíše do rodinných domků, zatímco menší tašky uvítají lidé v menších rekreačních chatách."

V Hybrálci, Kozlově nebo ve Vysokých Studnicích již distribuce celkempěti set sad tašek probíhá. Arnoštka Ženčáková, starostka obce Vysoké Studnice, říká: ,,Lidé si pro tašky na třídění odpadů sami aktivně chodí na obecní úřad. Naší podmínkou pro jejich předání je, aby měli lidé zaplacený poplatek za komunální odpad. Reakce občanů jsou zatím pozitivní. Myslím si, že to obci přinese vyšší výtěžnost tříděného odpadu, což má na příznivý dopad na obecní rozpočet,"

Sada tří tašek je praktickým pomocníkem při třídění odpadu v domácnostech

Sada na třídění odpadů obsahuje celkem tři snadno omyvatelné tašky, které je možné k sobě spojit suchým zipem. Jednotlivé tašky jsou barevně odlišeny tak, aby bylo třídění odpadů co nejjednodušší. Žluté tašky jsou určeny na plasty, modré na papír a zelené na sklo. Výhodou je, že pokud se žlutá taška naplní například PET lahvemi, je možné ji od ostatních odejmout a vynést do kontejneru na plasty samostatně. Stejně snadno lze ze sady odebrat také tašky určené na papír a použité sklenice. Pokud si lidé nejsou jistí, jak správně odpady třídit, stačí se podívat přímo na jednotlivé tašky. Podobně jako na samolepkách na barevných kontejnerech jsou také na taškách zobrazeny jednotlivé druhy plastů, papíru a skla, které je do nich možné vhazovat. V případě dalších dotazů se mohou občané obrátit přímo na obec.

K třídění odpadu se snaží lidi motivovat společně s obcemi Autorizovaná obalová společnost
EKO-KOM. Ta každoročně realizuje celou řadu podpůrných aktivit.Ve spolupráci s Krajem Vysočina například chystá na prosinec zajímavou akci. Během ní objeví více než sto tisíc domácností na Vysočině v poštovních schránkách milý předvánoční dárek. Roman Zouhar, regionální manažer společnosti EKO-KOM pro Kraj Vysočina, k tomu dodává: ,,Aktivity jako distribuce barevných tašek na třídění mají rozhodně smysl. Každoročně zaznamenáváme vyšší výtěžnosti tříděného sběru odpadů. Plasty, papír, sklo a další odpady, které lze třídit, se pak druhotně zpracovávají na nové výrobky. Toje dobré především pro životní prostředí, protože se v přírodě šetří primární suroviny a místa na skládkách, které se tak nemusí zbytečně rozšiřovat. Díky třídění a recyklaci obalových materiálů se každým rokem zachrání zhruba 23 km? přírody. Jen ročně se tříděním papíru ušetří skoro dva miliony stromů." Více informací o třídění odpadů mohou lidé najít na internetových stránkách www.jaktridit.cz.

Kde a kolik tašek je pro občany připraveno?

Obec

Počet

Arnolec

90

Čížov

90

Dušejov

175

Hybrálec

180

Kochánov

53

Kozlov

176

Měšín

80

Nadějov

70

Plandry

75

Šimanov

130

Úsobí

280

Ústí

90

Velké Meziříčí

2000

Věž

300

Vílanec

20

Vysoké Studnice

120

Zbinohy

38

Žďár nad Sázavou

2400

Ždírec

120

Celkem

6487

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů