Čtvrtek, 28. března 2024

Končící radní Nejdku schválili tendr za půl miliardy

Končící radní Nejdku schválili tendr za půl miliardy

Končící radní v Nejdku na Karlovarsku schválili těsně po volbách kontroverzní tendr na úklid za půl miliardy korun. V dnešním vydání to uvedla Mladá fronta Dnes (MfD). Přitom dva ze čtyř radních, kteří zakázku odsouhlasili, po volbách končí. Pátý radní, Štěpán Cingroš (ČSSD), který zakázku dříve kritizoval, nyní nehlasoval, protože podle deníku dostal pozvánku na jednání pozdě. V Nejdku také policie prověřuje údajné kupčení s hlasy voličů.

Zakázku na svoz a likvidaci odpadu a údržbu městských cest na devět až 20 let dohromady za stovky milionů korun dostala nejdecká pobočka firmy AVE CZ, která město uklízí už nyní. Radní Miroslav Drobný (SPO) deníku řekl, že radnice už dál nemohla jen prodlužovat stávající smlouvu s AVE, protože by se tak ocitla za hranou zákona. Ovšem podle lídra Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst Jana Tótha, který obhájil mandát a jehož kolegové získali v nejdeckém zastupitelstvu další dva, rozhodnutí nemělo být v kompetenci rady, ale zastupitelstva. To se však po volbách sejde až v listopadu na ustavující schůzi, píše MfD.

Už v červenci kritizovala tendr organizace Transparency International, podle které je nevhodná dvacetiletá doba zakázky, stejně jako spojení dvou služeb do jednoho tendru. Kromě toho v Nejdku prošetřuje policie maření přípravy a průběhu voleb. Podle informací ČTK se jedná o údajné kupčení s voličskými hlasy. "Přijali jsme trestní oznámení a celou záležitost nyní intenzivně prošetřujeme. Probíhají výslechy svědků," řekla v sobotu ČTK krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů