Úterý, 16. dubna 2024

Nové podzemní kontejnery na Brně - sever

Nové podzemní kontejnery na Brně - sever

- Městská část Brno-sever v pondělí 22. září v parčíku na křižovatce ulic Černopolní a Zemědělské slavnostně zprovoznila druhé podzemní kontejnery na tříděný odpad na svém území. Během podzimu se počet lokalit s novými odpadovými nádobami rozroste na čtyři, když jednou z nich bude zrekonstruovaný park při Merhautově ulici.

Po loňském listopadovém vybudování podzemních kontejnerů u parku Schreberovy zahrádky byly další moderní nádoby na tříděný odpad zprovozněny v parčíku na křižovatce ulic Černopolní a Zemědělské. ,,Reagovali jsme tím na pozitivní ohlasy občanů, kteří oceňují větší kapacitu kontejnerů, jejich estetický dopad nebo třeba nižší hlučnost při vhazování skla," vysvětluje starosta Brna-severu Rostislav Hakl s tím, že další rozšíření je připraveno na letošní podzim.

Jedním z míst, kde vzniknou další kontejnery, je park při Merhautově ulici u zastávky MHD Venhudova, který od začátku září prochází rekonstrukcí. ,,Bude zde instalován nový mobiliář, jako lavičky, odpadkové koše a herní prvky, a rekultivována zeleň. Dětské hřiště bude nově umístěno při ulici Zemědělské, tedy v bezpečné vzdálenosti od rušné Merhautovy ulice, k níž se naopak přesune odpočinková zóna s posezením," popisuje starosta městské části. Dalšími změnami bude pokrytí léty vyšlapaných cestiček zámkovou dlažbou nebo odstranění laviček od hlavních cest parku, kde se na nich shromažďovali bezdomovci. Podzemní kontejnery se budou nacházet na rohu ulic Merhautovy a Venhudovy.

,,Jejich instalace je v zásadě připravená, proběhne ale až v říjnu, abychom ji synchronizovali s celkovými úpravami parku. Naše čtvrté podzemní kontejnery potom budou moci občané od listopadu využívat u konečné tramvaje Štefánikova čtvrť a stejně tak připravujeme podzemní kontejnery v Divišově čtvrti," doplňuje starosta Hakl.

Městská část aktuálně vylepšuje také další ze svých přibližně 100 kontejnerových stání na tříděný odpad. První z nich začínají být vybavována tzv. oplocenkami, které zamezují nežádoucímu přesunu kontejnerů nebo rozšiřování vysypaného odpadu. Oplocenky budou průběžně doplňovány tam, kde tomu nebude bránit rozmístění technických sítí.

Významným producentem technicky vyspělých podzemních kontejnerů dodávaných do celého světa je zlínská firma Reflex Zlín: www.reflex-zlin.cz

ZDROJ: MČ Brno-sever, EnviWeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů