Čtvrtek, 28. března 2024

V Německu se poprvé sníží zelená přirážka za elektřinu

V Německu se poprvé sníží zelená přirážka za elektřinu

Němečtí spotřebitelé budou v příštím roce platit méně na podporu obnovitelných zdrojů, pokles ale bude jen nepatrný. Výše takzvané "zelené přirážky" klesne na 6,17 eurocentu (1,70 koruny) za kilowatthodinu z dosavadních 6,24 eurocentu. Je to vůbec poprvé, co se výše příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny, meziročně sníží.

O snížení přirážky rozhodly dnes německé úřady, přestože se výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů zvýšila. Snížení poplatku umožnilo to, že se letos podařilo vybrat více peněz, než bylo potřeba, do účelového fondu, který vyplácí podporu provozovatelům solárních, větrných a dalších ekologických elektráren.

Pro domácnosti bude mít snížení "zelené přirážky" jen minimální význam. Při průměrné spotřebě čtyřčlenné německé domácnosti 3500 kilowatthodin ročně bude roční úspora činit 2,45 eura (67,50 koruny), upozornil server Focus Online.

Podařilo se ale zastavit zdražování elektřiny, s nímž se němečtí spotřebitelé potýkali od zavedení poplatku v roce 2000. Od té doby se příspěvek každý rok výrazně zvyšoval, letos meziročně vzrostl téměř o pětinu. "Zelená přirážka" tak v současnosti činí 18 procent celkové ceny elektřiny v Německu.

Příspěvek dorovnává rozdíl mezi tržní cenou proudu z obnovitelných zdrojů a jejími pevně stanovenými výkupními cenami, které mají němečtí producenti "zelené" elektřiny garantovány na 20 let dopředu. Německo podporuje obnovitelné zdroje v rámci svého plánu na transformaci energetiky, podle kterého by měly ekologicky šetrné elektrárny nahradit výkon jaderných a později částečně i uhelných zdrojů.

Loni obnovitelné zdroje vyrobily zhruba čtvrtinu veškeré německé elektřiny a spotřebitelé celkem na příspěvku na jejich podporu zaplatili 21,8 miliardy eur. Podle vládních plánů by obnovitelné zdroje měly v roce 2025 pokrýt 40 až 45 procent německé spotřeby elektřiny, v roce 2035 by podíl měl vzrůst na 55 až 60 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů