Pátek, 19. dubna 2024

Borůvky se v Krkonoších neurodily, problém se sběrači nebyl

Borůvky se v Krkonoších neurodily, problém se sběrači nebyl

V nejvyšších českých horách Krkonoších se letos borůvky neurodily a tím pádem nebyly ani problémy s nelegálními sběrači borůvek ve volném terénu. Dnes zároveň skončilo omezení vstupu do některých částí Krkonoš, které správa parku každoročně vydává na ochranu přírody před neukázněnými sběrači. ČTK to řekl mluvčí správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Letošní sezona byla podle něj podobně bezproblémová jako v posledních třech letech. "V době platnosti borůvkového nařízení strážci KRNAP uskutečnili 60 tematicky zaměřených strážních služeb. Při nich zahájili jediné správní řízení," řekl Drahný.

Nařízení o omezení vstupu správa parku vydává od roku 2001, současné omezení je zahrnuto ve vyhlášce z roku 2012, která řešila léta 2012 až 2014. Zda bude nařízení o omezení vydáno i pro rok 2015, případně na více let, se teprve rozhodne. "Správa KRNAP bude zvažovat, jak dál. Ukazuje se, že problém se sběrači již není tak velký jako v minulosti," uvedl Drahný.

Zákaz vstupu letos platil od 20. července. Turistů, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách, se nařízení nedotklo. Omezení vstupu se týkalo asi 15 procent rozlohy parku, například okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Zejména jde o oblasti ve druhé a třetí zóně parku. Část území s omezeným vstupem je i v první zóně, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně.

Správa parku nařízení vydává proto, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, sběrem bobulí snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a poškozují lokality, kde se vyskytují chráněné rostliny. V případě porušení nařízení hrozí lidem pokuta na místě až 1000 korun, ve správním řízení se může vyšplhat až na 10.000 korun.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů