Pátek, 29. března 2024

Převod části majetku pod TSK vyjde Pražské služby na až 20 mil.Kč

Převod části majetku pod TSK vyjde Pražské služby na až 20 mil.Kč

Pražské služby (PSAS) vyjde převod části majetku pod Technickou správu komunikací (TSK) na zhruba deset až 20 milionů korun. Z takzvaného pachtu získají PSAS měsíčně asi 42 milionů korun. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) a ředitel PSAS Patrik Roman. Praha chce propachtovat svoz komunálního odpadu PSAS pod TSK, aby mohla firmě zadat zakázku bez výběrového řízení. Pacht dnes projednává valná hromada PSAS.

Nejnižší možnou cenu za svoz odpadu pro Pražany je možné určit pouze na základě soutěže, tedy vypsáním řádného tendru, reagovala EP Industries, která je minoritním akcionářem PSAS . Tvrzení vedení PSAS a některých představitelů MHMP o tom, že právě vyloučení prvku soutěže přinese Pražanům nižší cenu za svoz odpadu, je podle mluvčího EP Industries Daniela Častvaje ekonomický nesmysl.

Záměr Prahy v pondělí pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), městu bylo usnesení doručeno dnes. Podle Vávry nyní rozhodnutí úřadu řeší právníci. Na základě jejich doporučení se město rozhodne, jak bude postupovat. Pokud rozhodnutí ÚOHS bude platit, Praha zadá zakázku Pražským službám přímo v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. "Problémy se svozem odpadu rozhodně nenastanou," řekl Vávra. TSK bude odpad svážet od listopadu do konce roku 2015.

Představenstvo a dozorčí rada PSAS, v nichž Praha drží majoritu, v pátek schválilo pronájem majetku městem vlastněné společnosti TSK. Zároveň rozhodly o zrušení smluv se subdodavateli. Tento krok dnes projednává valná hromada společnosti.

"Pacht je pro nás výhodný. Pokud by nebyl, nepostupovali bychom s péčí řádného hospodáře," řekl ředitel PSAS Patrik Roman. Podle něj firma na transakci získá asi 42 milionů korun měsíčně.

Za závažné považuje EP Industries další kroky směřující k vyvedení majetku z PSAS a poškození jejich akcionářů. Častvaj připomněl v této souvislosti páteční posudek, na jehož základě má dojít od odkoupení propachtované části závodu společností TSK, a který stanovuje cenu firmy na 2,5 miliardy Kč. Přitom sama PSAS si před několika měsíci nechala udělat jiný posudek, který určil cenu firmy na 4,1 miliard korun, dodal.
Praha má se svozem komunálního odpadu, který ročně vyjde na zhruba miliardu, dlouhodobé potíže. Praha jako většinový vlastník PSAS přistoupila k vyčlenění části firmy poté, co se jí nepodařila měsíce připravovaná akvizice. Zhruba pětinový podíl PSAS nakonec získala společnost EP Industries Daniela Křetínského.

TSK od začátku listopadu má nově svážet i odpad z městských částí Praha 2, 3, 8, 9, 10 a Praha 14, kde dosud služby zajišťovali subdodavatelé, mimo jiné Křetínského AVE. Praha tvrdí, že obyvatelé města změnu nijak nepocítí, má prý dostatek vozů i zaměstnanců.

Problematická a v minulosti několikrát bez výběrového řízení prodlužovaná smlouva na svoz odpadu mezi Prahou a Pražskými službami skončí k 31. říjnu. Praha chce zadat lukrativní zakázku TSK přímo, tedy bez výběrového řízení. To lze v souladu se zákonem pouze v případě firmy, kterou město stoprocentně vlastní. TSK, která se nyní ve městě stará o úklid komunikací, tuto podmínku splňuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů