Čtvrtek, 18. dubna 2024

Do oblasti Podyjí se po zhruba půl století vrátili syslové obecní

Do oblasti Podyjí se po zhruba půl století vrátili syslové obecní

Do Podyjí na Znojemsku se letos vrátili po bezmála půl století kriticky ohrožení syslové obecní. Zhruba 35 jejich nor našli zoologové nedaleko Hnanic v těsném sousedství Národního parku Podyjí. Nyní syslové zimují pod zemí a pozorovat je bude možné až příští rok na jaře, řekl dnes ČTK zoolog Jihomoravského muzea ve Znojmě Antonín Reiter. Podle něj je otázkou, zda se tato kolonie udrží i do budoucna. Syslové se asi do Podyjí rozšířili z Rakouska. V ČR jsou jejich kolonie vzácností.

V polovině padesátých let minulého století byli syslové považováni za škůdce. Zemědělci je hubili a zcela změnili také způsob hospodaření na polích. Mělo to za následek, že sysel v Čechách a na Moravě z přírody téměř vymizel. Jednu z největších kolonií má na letišti Aeroklubu ve Vyškově.

Syslové vyhledávají terén s nízkou trávou, přičemž právě letiště anebo golfová hřiště jsou pro ně stejně jako okraje polí nebo meze ideálním místem k životu. Pokud se kolonie u Hnanic udrží, mohli by syslové z ní po čase osídlit i okolí nedalekých Havraníků. Na Znojemsku je další kolonie u Miroslavi.

Vědci před dvěma lety vytvořili seznam 13 živočišných a rostlinných druhů, které do Podyjí sice patří, ale jejichž výskyt se v něm už léta nepodařilo zaznamenat. Byl na něm také sysel, jehož si nyní mohou vyškrtnout. Asi největší radost by měli z návratu kočky divoké. Její výskyt již zaznamenali na rakouské straně řeky Dyje, kde leží Národní park Thayatal. Na moravský břeh se ale zatím nerozšířila.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů