Pátek, 29. března 2024

Obce jsou pro zákaz výkupu kovů od lidí, předaly vládě petici

Obce jsou pro zákaz výkupu kovů od lidí, předaly vládě petici

Města a obce jsou pro úplný zákaz výkupu kovů od fyzických osob. Podle předsedy Svazu měst a obcí Dana Jiránka (ODS) totiž obce musí od ledna zajistit bezplatný sběr kovů od svých občanů. Řekl to po dnešním jednání s vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD). Legislativa ale počítá jen se zákazem hotovostních plateb za výkup kovů. Sobotka řekl, že vláda je připravena i nadále se svazem spolupracovat.

Jiránek dnes vládě předal petici se zhruba 11.000 podpisy, která žádá mimo jiné zpřísnění podmínek pro výkup kovů. Kopii petice odeslal také předsedům obou komor Parlamentu.

O omezení výkupu při schvalování zákona o odpadech diskutovali poslanci. Odmítli senátní úpravu, podle níž by sběrny surovin nesměly vykupovat šrot s výjimkou autovraků od řadových občanů. Senátoři tak chtěli zamezit krádežím kovů. Výkup měl být možný jen od firem a živnostníků, jimž by sběrny platily výhradně bezhotovostně.
Jiránek řekl, že pro obce by bylo lepší senátní řešení. "Protože kromě toho, že se budou vykupovat kovy bezhotovostně, tak platí, že od 1. ledna jsou obce povinné sbírat kovy od svých obyvatel, a to bezplatně. A nám se úplně nezdá, že bude reálné, aby obce měly na svém území kontejnery, do kterých by měli lidé vkládat kovy, když současně občané budou moci kovy prodávat," uvedl Jiránek.

Premiér Sobotka řekl, že Česká republika je velmocí heren, zastaváren a sběren, a vláda by se proto měla zamyslet nad zpřísněním podmínek pro některé aktivity, které se mohou pohybovat na hranici legálního podnikání.

Svaz měst a obcí dnes podpořil vytvoření centrálního registru přestupků, který vláda připravuje. Chce také, aby se některé opakované přestupky staly trestným činem.

Petice žádá spravedlivé a motivační rozdělování sociálních dávek. Zástupcům obcí a měst se podle Jiránka nelíbí mimo jiné to, že stejné dávky mohou být vypláceny na dítě, které rodiče posílají na střední školu, jako na dítě, které zůstává doma. Rodiče, jejichž dítě do školy chodí, mají vyšší výdaje, uvedl Jiránek.

Města chtějí rovněž lepší řešení drogové problematiky. Starostové u hranic se Slovenskem se podle Jiránka potýkají s dovozem léků, které nejsou na Slovensku zakázány a z kterých se pak v Česku vyrábějí drogy. Podle Jiránka našly obce u vlády pochopení a mají příslib, že se tím kabinet bude zabývat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů