Čtvrtek, 18. dubna 2024

České nátěry by mohly čistit čínský vzduch

České nátěry by mohly čistit čínský vzduch

Speciální české nátěry by mohly pomáhat vyčistit čínský vzduch. Patent české firmy bude v příštích měsících v Číně vyzkoušen v pilotním projektu. ČTK to řekl Martin Šiler, místopředseda představenstva společnosti Nordmann's fir environmental technology, který do Číny přijel jako součást podnikatelské delegace prezidenta Miloše Zemana. Čína se dlouhodobě potýká s velmi znečištěným vzduchem. Smog dusí čínská města téměř neustále.

Šiler počítá, že investice spojené s tímto projektem a dalšími dvěma projekty dosáhnou během pěti let až 400 milionů eur (11 miliard korun).

Čína podle něj začala v posledních letech masivně podporovat investice do zlepšení životního prostředí. V zemi tak je velký zájem o nové technologie, jako je patent na fotokatalické nátěry. Ty zjednodušeně řečeno při slunečním svitu odbourávají z ovzduší škodlivé látky, poznamenal Šiler. Pokud by byl o nátěry zájem, mohl by v Číně vzniknout závod na jejich výrobu.

Memorandum, které plánuje Šiler v pondělí se svým čínským partnerem podepsat, počítá také s projektem na čištění vody a s vybudováním společné česko-čínské průmyslové zóny pro ekologické technologie.

Že je Čína slibným trhem pro firmy zabývající se čištěním vody nebo vzduchu či skladováním odpadů, potvrzuje i bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. V Číně je rovněž členem podnikatelské delegace cestující s prezidentem Zemanem. V zemi zastupuje společnost StrategyOne. "Moje firma reprezentuje středně větší české firmy, které se zaměrují na správu odpadu a jeho energetické využití, kvalitu ovzduší a čištění odpadní vody," řekl ČTK.

V Číně jedná s několika partnery, případné dohody se prý ale protáhnou. "Jsou to investice, které jsou dlouhodobé a které jsou hodně velké svým objemem," poznamenal. Jedná se podle něj třeba o technologie na čištění vzduchu.

České technologie z oblasti čištění vzduchu a vody několikrát také během své návštěvy Číny podpořil i Zeman.
Karel Čapek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů