Čtvrtek, 28. března 2024

Lesy ČR otevřely u Buchlova muzeum lesnictví a vzdělávací centrum

Lesy ČR otevřely u Buchlova muzeum lesnictví a vzdělávací centrum

Nové vzdělávací centrum a muzeum lesnictví a myslivosti Chřibů dnes otevřel v Buchlovicích na Uherskohradišťsku státní podnik Lesy ČR. Centrum s muzeem sídlí v bývalé hájence pod hradem Buchlovem. Oprava objektu přišla Lesy ČR na více než pět milionů korun, sdělil ČTK mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

"Hlavní historické exponáty se nacházejí v takzvané fořtově kanceláři, která je vybavena obdobně jako ve 30. letech minulého století. Návštěvníci v objektu uvidí exponáty lesní zvěře, lovecké vábničky nebo funkční repliky loveckých zbraní," uvedl Boublík. Podnik chce podle něj muzeum postupně doplňovat.

V bývalé hájence se budou pořádat vzdělávací aktivity pro děti ze všech stupňů škol. V okolí také vzniká arboretum lesních a ovocných dřevin Chřibů.

Lesy ČR otevřely v roce 2011 lesnickou naučnou stezku Okolo Buchlova. "Necelé tři kilometry dlouhá vycházková trasa nabízí poučení pro návštěvníky lesů i nenáročnou pěší turistiku kolem dvou významných historických objektů, hradu Buchlova a kaple svaté Barbory na vrchu Modla," podotkl mluvčí. Loni naučnou stezku doplnilo 16 dřevěných soch vybraných druhů lesní zvěře v životní velikosti.

Chřiby jsou vyhledávaným turistickým cílem. Leží mezi městy Kyjov v Jihomoravském a Otrokovice ve Zlínském kraji. Pohoří je orientované od jihozápadu na severovýchod, je dlouhé zhruba 35 kilometrů a jeho největší šířka činí deset kilometrů. Rozloha Chřibů je 335 kilometrů čtverečních. Nejvyšší vrchol Brdo, na němž stojí kamenná rozhledna, je vysoký 587 metrů nad mořem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů