Čtvrtek, 28. března 2024

V Přerově byl v noci 50krát překročen limit oxidu siřičitého

V Přerově byl v noci 50krát překročen limit oxidu siřičitého

V Přerově byl v noci na dnešek podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až padesátkrát překročen limit oxidu siřičitého. Látka podle pracovníků životního prostředí přerovského magistrátu unikla do ovzduší při rozjezdu linky na výrobu kyseliny sírové v chemické továrně Precheza. Podepsala se na tom zřejmě inverze. Hodnoty se po několika hodinách dostaly pod limit. ČTK to dnes řekl vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu Pavel Juliš. Případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

Podle Juliše oxid siřičitý unikl kolem půlnoci, kdy podle něj naběhla v Precheze výroba. Na únik upozornila hasiče policie, koncentraci prý zaznamenala v ovzduší policejní hlídka. "Šlo o standardní náběh výroby kyseliny sírové po odstávce výrobní linky, který se děje několikrát do roka. Byla ale buď nepřesná předpověď počasí, nebo ji chybně vyhodnotili. V důsledku inverze se oxid siřičitý nerozpustil ve vyšších vrstvách, ale v přízemních vrstvách nad městem," řekl ČTK Juliš.

Mluvčí Prechezy Alena Okáčová dnes ČTK řekla, že výroba kyseliny sírové byla obnovena podle provozního řádu, který schválil olomoucký krajský úřad. "Při monitoringu náměrů na stanici měření emisí v Přerově provozované ČHMÚ byl zaznamenán nárůst imisí nad limit," uvedla. Poté množství oxidu siřičitého v ovzduší začali měřit hasiči. "Podle dosud nám známých informací nebyl analyticky zaznamenán nadlimitní výskyt emisí oxidu siřičitého ani v Přerově, ani v příměstských obcích," uvedla Okáčová, podle níž výsledky měření budou k dispozici v pátek.

Limit pro výskyt oxidu siřičitého v ovzduší je 250 mikrogramů na metr krychlový. Podle údajů ČHMÚ se hodnoty mezi půlnocí a jednou hodinou ranní dostaly na 12.686 mikrogramů. Podle odborníků byly hodnoty zcela neobvyklé. "S tím se asi nesetkávají ani na Ostravsku a Karvinsku. My jsme se s tím ještě nesetkali. Pokud se někdo citlivější pohyboval v té době venku, mohlo to způsobit nevolnosti, podráždění sliznice, lidé mohou mít nyní rýmu ne z počasí, ale z tohoto," doplnil Juliš.

O hodinu později mezi 01:00 a 02:00 se podle informací na www.chmi.cz tyto koncentrace pohybovaly na hodnotě 7800 mikrogramů a postupně klesaly. Do 07:00 do rána už byla koncentrace pod limitem.

I podle pracovníků ostravské pobočky ČHMÚ jde o velmi vysokou hodnotu. "Jsou to neobvykle vysoké koncentrace," řekl dnes ČTK Libor Černikovský z pobočky. "Hodnoty jsou nyní podlimitní, ale stále jsou vyšší, než bývají. Přerov má nyní hodnotu 62 mikrogramů, na Ostravsku jsou nejvyšší koncentrace nyní v Karviné 27 mikrogramů," doplnil Černikovský.

Na výrazné překročení stanovených limitů pro koncentraci oxidu siřičitého v noci na dnešek upozornila obyvatele dnes dopoledne také přerovská radnice. Lidem doporučila, aby omezili větrání a pohyb venku.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů