Pátek, 29. března 2024

REC Group postaví ve Starém Městě továrnu na výrobu pěnového skla

REC Group postaví ve Starém Městě továrnu na výrobu pěnového skla

Skupina REC Group postaví ve svém areálu ve Starém Městě továrnu na výrobu pěnového skla. Investice přijde na zhruba 90 milionů korun a přinese několik desítek pracovních míst. Továrna by měla být uvedena do provozu na jaře příštího roku, sdělila dnes ČTK společnost v tiskové zprávě.

Pěnové sklo je nehořlavý izolační prvek vyrobený ze skleněných střepů. "Zpracování skla je dalším střípkem do naší mozaiky recyklace odpadů. Veškerý odpad se snažíme smysluplně využít. Skládka je až na posledním místě. Například 30.000 pivních lahví postačí na izolaci základové desky rodinného domu a úpravy okolního terénu," uvedl generální ředitel REC Group Bronislav Janeček.

Podle zástupců společnosti bude nová továrna teprve druhou fabrikou na výrobu pěnového skla v Česku. Bude se rozkládat na 4200 metrech čtverečních a výroba bude rozdělena do několika budov, a to objektu hlavní technologie a skladů vstupních surovin a hotových výrobků. Hlavní technologie se buduje v objektu bývalé řízkárny původního cukrovaru bratří Mayů, který vznikl v roce 1849.

"Očekáváme, že naše technologie semelou za jednu hodinu šest tun skelné moučky, což představuje téměř sedm metrů krychlových pěnového skla," doplnil Janeček.

Výrobní technologie spočívá v rozdrcení odpadových střepů na skelnou moučku, která je následně smíchána s chemickými činidly. Po roztavení pokračuje řízené tavení při teplotách 800 stupňů Celsia a následné ochlazení. "Jde o čím dál více žádaný stavební prvek, neboť je zcela ekologický, odolný vůči vnějším vlivům, lehce manipulovatelný a znovu stoprocentně recyklovatelný," uvedla REC Group v tiskové zprávě.

REC Group (Recyklační Ekologické Centrum) byla založena v roce 1998 a dříve nesla název Kovosteel. Skupinu tvoří sedm společností, které se zabývají likvidací odpadů a jejich zpracováním, demolicemi, rekultivací, ekologickým poradenstvím, vzděláváním a dalšími službami. V areálu má i atrakce, které slouží k ekologickému vzdělávání veřejnosti, například zvířata vytvořená z kovového odpadu - kovozoo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů