Sobota, 20. dubna 2024

EU směřuje k naplnění klimaticko-energetických cílů roku 2020

EU směřuje k naplnění klimaticko-energetických cílů roku 2020

Evropská unie je na dobré cestě k splnění stanovených cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů, růstu využívání obnovitelných zdrojů energie a zvyšování energetické efektivnosti, které jsou stanoveny k roku 2020. Splnění dlouhodobých, podstatně ambicióznějších klimaticko-energetických cílů, vztahujícím se k rokům 2030 a 2050, je však při pokračování dosavadní trajektorie vývoje a pouze zachování stávajících opatření značně nejisté, uvádí publikace Evropské agentury pro životní prostředí Trends and projections in Europe 2014, která hodnotí trendy a projekce emisí skleníkových plynů a energetických ukazatelů v zemích EU.

Evropská unie jako celek snížila dle předběžných dat emise skleníkových plynů v roce 2013 v meziročním srovnání o 1,8 % na úroveň o 20,7 % nižší než v roce 1990, při započtení emisí z mezinárodní letecké dopravy o 19,3 %. Redukční závazek 2. kontrolního období Kjótského protokolu i cíl Klimaticko-energetického balíčku EU, stanovující pokles emisí o 20 % do roku 2020 vůči roku 1990, je tak úspěšně plněn. Podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie v roce 2012 dosáhl 14,1 % a vývoj směřuje k splnění cíle 20% podílu do roku 2020. Spotřeba energie v EU rovněž klesá rychleji než by bylo nutné pro splnění cíle na růst energetické efektivnosti o 20 % do roku 2020 ve srovnání s úrovní scénáře bez opatření.

V říjnu 2014 dojednali čelní představitelé členských států EU rámec klimaticko-energetické politiky do roku 2030. Byly schváleny závazné cíle snížení emisí skleníkových plynů EU o 40 % vůči roku 1990, podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie 27 % a pokles konečné spotřeby energie o 27 % ve srovnání se scénářem bez opatření. Dlouhodobé cíle do roku 2050 předpokládají postupnou dekarbonizaci evropské ekonomiky a pokles emisí skleníkových plynů o 80-95 %, opět vůči roku 1990.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů