Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podloží parku Podyjí na Znojemsku představuje nový geopark

Podloží parku Podyjí na Znojemsku představuje nový geopark

Správa Národního parku Podyjí vytvořila u návštěvnického centra v Čížově na Znojemsku geopark, který představuje 12 základních hornin nacházejících se na tomto chráněném území. Na jedno místo nechala těžkou technikou svézt z různých míst parku balvany, na nichž kameníci vytvořili výbrusy tak, aby se turisté mohli podívat i na jejich strukturu. ČTK to řekl David Grossmann z vedení národního parku.

"Jsou to pomyslné základní stavební kameny Podyjí. Vytvořili jsme také písemného průvodce geoparkem, který vysvětluje, jak byly tyto horniny kdysi využívány," uvedl Grossmann.

Mezi exponáty nechybí například amfibolit. Jde o horninu, která se nachází mezi Podhradím a Vranovem nad Dyjí. Je z něj postavena hráz Vranovské přehrady, jedné z největších nádrží v zemi.

V expozici je i bítešská ortorula. Jde o vyvřelinu typickou pro skalní výběžky mezi Vranovem a Lukovem. V minulosti se z ní stavěly kamenné ohrady, které dosud stojí v Čížově. V geoparku najdou příchozí i žulové balvany opracované řekou Dyjí z lokality Devět mlýnů nebo železitý pískovec. Lidé jej mohou najít na Kraví hoře u Znojma a používal se ke stavbě vinných sklípků.

"Expozice by neměla sloužit jen k poznání hornin, ale je i vhodným místem k relaxaci. Využít ji mohou děti ke svým hrám nebo dospělí ke zklidnění či meditaci mezi opracovanými kameny," dodal Grossmann.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů