Čtvrtek, 25. dubna 2024

Moderní energetika je o úsporách

Obvyklá zkušenost ukazuje, že pokud se začne šetřit, klesá kvalita. Energie jsou však komodity, u kterých se úspory vyplácí jak ekonomicky, tak růstem kvality...

Moderní energetika je o úsporách

Jak je to možné? A jak může vypadat život s energetickými úsporami v budoucnosti?

Staré klišé říká, že šetření energií je pro lidstvo cesta zpět. Přece nebudeme vypínat světlo a svítit loučemi. Relativně nedávný vývoj v energetických úsporách nás však může nechat klidnými. Ukázalo se, že to není třeba. Úspory energií za poslední roky jsou značné a uživatelský komfort vysoký.

Budoucnost patří v našich zeměpisných šířkách zcela jistě nulovým domům, nebo alespoň pasivním, které budou mít vytápěcí systém pouze pro přitápění, případně budou mít pouze krb pro záložní účely. Pro ohřev vody a přitápění se použijí kvalitní tepelná čerpadla a fotovoltaické panely s bateriemi zabezpečí elektřinu.

Zatímco u domácností jsou největší možnosti úspory právě u vytápění, v případě podniků je to osvětlení a vnitřní technické vybavení. Regulace podle potřeby nebo přítomnosti osob je samostatným odvětvím, které zefektivňuje provoz osvětlení, vytápění, chlazení i ventilace. I v této oblasti lze dosáhnout značných úspor.

Podíváme-li se na jednotlivé spotřebiče, například nejznámější a nejstarší domácí "robot na chlazení potravin" - lednička - zaznamenal jenom za poslední roky energetického štítkování od roku 2002 posun od C do A kategorie, tedy z 500 kWh na 150 kWh za rok. To samé platí například i o pračkách, nehledě na to, že k nim postupně přidáváme i sušičky, které výrazně snižují čas určený k žehlení prádla. Podobný trend lze vysledovat i u robotických vysavačů a sekaček. Například automatická sekačka nemusí na práci vidět, nevadí jí déšť a nedělá hluk, může tedy pracovat i v noci, a přitom neruší sousedy.

V současné době jdou proti tomuto trendu pouze IT technologie. Jejich současný překotný vývoj poněkud upozadil jejich globální dopady na spotřebu energií, ale i lokální dopady na peněženky uživatelů. Používáme tak laciné výrobky s vysokou spotřebou. Například routery a ostatní wi-fi zařízení mají běžně až sedm wattů, a pokud jsou zapojeny celoročně, nastává stejný problém jako kdysi se spotřebiči ve stand-by režimu, jejichž spotřeba klesá až nyní.

Lepšímu využití energií tedy nahrává průmyslový rozvoj baterií a časové rozložení spotřeby, robotizace vede k úspoře materiálů a energií, k tvorbě nových a zatím neznámých pracovních míst a odvětví. Budoucnost však může jít ještě dál. Kdo z nás by rád nepřenechal starosti se sháněním nové pračky, myčky či ledničky někomu jinému? Představte si situaci, kdy nám spotřebič dodá až do domu náš dodavatel elektřiny a my mu platíme za jeho využití. Na nás bude pouze rozhodnutí, zda si vypereme hned, což bude dražší, nebo až se to bude dodavateli energie hodit, což bude levnější. Tento model by měl pozitivní vliv na celý trh, protože prodejci spotřebičů by byli motivováni dodavateli energií, aby dodávali kvalitní výrobky s nízkou spotřebou. Je to tedy výhodné nejen pro zákazníka, ale i pro životní prostředí.


Jiří Beranovský
Jednatel a konzultant v poradenské společnosti EkoWATT CZ. Expert na udržitelnou výstavbu a úspory energie.

ZDROJ: Energy outlook 2050

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů