Pátek, 19. dubna 2024

Netradiční hotel nabídne v Olomouci pohled do života hmyzu

Netradiční hotel nabídne v Olomouci pohled do života hmyzu

Hmyzí hotel zprovoznila ve své botanické zahradě Univerzita Palackého v Olomouci. Návštěvníci zahrady tak mohou sledovat vývoj hmyzu od kladení vajíček až po vylíhnutí dospělých jedinců. Instalován byl také pozorovací úl, který nabízí bezpečný pohled na včelí život, řekl ČTK ředitel zahrady David Cigánek.

"Zvlášť děti z mateřinek a žáci nižších stupňů základních škol, kteří k nám pravidelně chodí v doprovodu pedagogů a rodičů, budou mít možnost nahlédnout do včelího úlu a podívat se, jak má vypadat hmyzí hotel. Seznámí se i s druhy, které by jinde těžko viděli," uvedl Cigánek.

Pro zvídavé pozorovatele nabízí hmyzí hotel několik vysunovacích součástí s průhlednými rourkami, které umožní pohled do dějů uvnitř otvorů. "Návštěvníci uvidí jednotlivé plodové komůrky, kam včely postupně nakladou vajíčka a zaopatří larvy zásobou pylu. Komůrku pak zazdí blátem a nakladou další vajíčko. Postupně takto 'zabetonovávají' další komůrky. Dojde k zakuklení a potom už vylétají dospělé včelky," podotkl Cigánek.

Dřevěná konstrukce hmyzího hotelu vyplněná různými druhy přírodních materiálů je určena samotářským druhům blanokřídlého hmyzu, zejména včelám samotářkám. "Obyvateli hmyzího hotelu jsou ale i další druhy hmyzu, které u včel parazitují nebo nacházejí úkryt," upozornil Cigánek.

Hmyzí hotel využije hmyz jako bezpečný úkryt pro kladení vajíček a líhnutí larev, pro něž v přírodě vyhledávají nejrůznější škvíry a dutiny ve dřevě, zdech nebo rostlinných stoncích. "Je vhodný spíše pro menší druhy, které jsou odkázány v normálních podmínkách na díry po larvách různých dřevokazných brouků. Imituje například provrtaný starý kmen, vyžraný třeba broukem tesaříkem nebo červotočem," řekl člen katedry ekologie a organizátor ze sdružení Viadua Jan Losík.

Hlavní sezona hmyzího hotelu se podle odhadu Losíka rozproudí až na jaře příštího roku. "Začne se kolem objevovat větší roj včel, budou poletovat kolem dírek a hledat tu nejvhodnější. Pak zalezou a začnou snášet vajíčka a zásoby," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů