Pátek, 29. března 2024

USA dají tři miliardy dolarů do klimatického fondu

USA dají tři miliardy dolarů do klimatického fondu

Americký prezident Barack Obama dnes znovu ostře kritizoval Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině. Mluvil o "ruské agresi", která je podle něj hrozbou pro celý svět. Ve svém projevu na Queenslandské univerzitě v australském Brisbane, kam přicestoval na summit skupiny G20, šéf Bílého domu rovněž varoval před nebezpečími, která by mohla zmařit pokrok asijských zemí. Mezi nimi jmenoval severokorejský jaderný a raketový program, územní spory a potlačování lidských práv. Obama také oznámil, že Spojené státy dají tři miliardy dolarů do mezinárodního fondu, který má pomoci chudým zemím vypořádat se s dopady klimatických změn.

"Investujeme tři miliardy dolarů do Zeleného klimatického fondu na pomoc rozvojovým zemím, aby mohly lépe čelit klimatickým změnám," sdělil Obama.

V souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině americký prezident prohlásil, že "ruská agrese je hrozbou pro svět, jak jsme viděli při sestřelení letu MH17". Západ obviňuje Rusko z podpory proruských separatistů bojujících na východě Ukrajiny. Podle některých zdrojů pocházela z ruského území i zbraň, jíž bylo v červenci v této oblasti sestřeleno malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Ze zničení boeingu se navzájem obviňují ukrajinské vládní síly a povstalci. Obama dnes projevil soustrast příbuzným desítek Australanů, kteří při pádu letadla zahynuli.

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov dnes novinářům v Brisbane řekl, že Moskva nemá podíl na nejnovějším stupňování vojenských aktivit na jihovýchodní Ukrajině a že podporuje realizaci zářijových mírových dohod z Minsku.

Americký prezident ve svém proslovu dále zdůraznil, že USA jsou tichomořskou mocností, která je věrná svým asijským spojencům a která nebude tolerovat zastrašování malých národů. Asijské a pacifické státy si musejí vybrat mezi "konflikty a spoluprací", konstatoval Obama. Kromě zbrojních programů KLDR přitom poukázal i na teritoriální spory Číny s jejími sousedy.

Na podzim roku 2011 zveřejnil Washington novou zahraniční strategii, podle níž měly USA upustit od vleklých, nákladných válek v Iráku a Afghánistánu a přesunout ohnisko zájmu do ekonomicky nejdynamičtějšího regionu světa - Asie a Tichomoří. Chystané posílení americké vojenské přítomnosti v oblasti mělo vyslat jasný vzkaz Severní Koreji, hrozící jadernými zbraněmi, i rozpínající se Číně.

"Vůdčí role USA v asijsko-pacifickém regionu bude vždy hlavním zájmem mé zahraniční politiky," prohlásil dnes Obama. "Jakýkoli efektivní bezpečnostní řád v Asii však nesmí být založen na sférách vlivu, na nátlaku a zastrašování malých národů velkými, ale musí být vystavěn na spojenectví vedoucím k bezpečnosti, dodržování mezinárodních práv a mírovému řešení konfliktů," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů