Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové v Brně zahájili prodej jedlí bělokorých v květináčích

Ekologové v Brně zahájili prodej jedlí bělokorých v květináčích

Ekologové zahájili dnes v Brně prodej jedliček bělokorých v květináčích, které mohou lidé použít jako vánoční stromky a na jaře je společně vysadit v lese. Letos nabídnou 615 půlmetrových jedlí, každou za stokorunu. Akci pořádají už 15 let. Za tu dobu lidé vysázeli v příměstských lesích zhruba hektar nového jedlového lesa, řekl dnes ČTK Pavel Mauer ze školního lesního podniku Mendelovy univerzity, který sázení koordinuje.

Prodej živých jedliček je alternativou pro ty, kteří nechtějí, aby jejich vánoční strom skončil po svátcích na smetišti. Lidé si je mohou koupit v pěti ekologických centrech v Brně. Nejvíce, kolem 400, se jich prodá v Zeleném domě v Panské ulici.

Ke každému ze stromků dostávají kupující i podrobný návod, jak se o něj mají přes zimu starat. Ekologové pak na jaře majitele těchto sazenic vyzvou, aby je vysadili mezi Brnem-Soběšicemi a nedalekým Vranovem. Obvykle je při akci vysazeno 200 jedlí.

"Zbytek zdobí zahrady u domů, chat a chalup. I z toho máme radost," řekla dnes ČTK Markéta Honzová z Ekologického institutu Veronica, který se na prodeji sazenic jedlí podílí.

Ekologové záměrně prodávají jedle bělokoré. Jde o původní dřevinu v Čechách a na Moravě, která ale z lesů v uplynulých desetiletích kvůli intenzivní těžbě téměř vymizela.
Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů