Pátek, 19. dubna 2024

V nové továrně splachují toalety dešťovou vodou

V nové továrně splachují toalety dešťovou vodou

Má o polovinu nižší provozní náklady na energii než běžný výrobní závod a díky tomu, že ke splachování toalet a zalévání zeleně využívá dešťovou vodu, i o polovinu nižší spotřebu pitné vody. Nová výrobní hala strojařské společnosti Lincoln CZ ze švédského koncernu SKF v Chodově na Sokolovsku splňuje ty nejnáročnější mezinárodní parametry.

"Při přípravě celé stavby jsme úzce spolupracovali s projektantem, aby navrhl budovu, která bude přínosem pro naše zaměstnance i životní prostředí," uvedl k tomu ředitel závodu SKF Martin Zvěřina. Firma již v Chodově tři haly provozuje a s novostavbou se její prostory rozšířily na necelých 16 tisíc metrů čtverečních.

O tom, že nejvýznamnější závod koncernu SKF pro výrobu mazacích systémů v Evropě je mimořádně šetrný k životnímu prostředí, svědčí i fakt, že jako jediná výrobní hala ve střední Evropě získala mezinárodní certifikaci LEED Platinum. Ta hodnotí vliv stavby na životní prostředí v různých fázích jejího životního cyklu - od výstavby až po její běžný provoz.

"V regionu střední a východní Evropy se jedná o první výrobní provoz, který získal toto nejvyšší ocenění," potvrdil Petr Vogel ze společnosti EkoWATT, který vedl tým připravující certifikaci a koordinoval projekt i stavbu.

Vedle výrazně nižší spotřeby energie a pitné vody, než bývá v nově postaveném výrobním závodě běžné, mají v chodovské fabrice LED svítidla, která jsou regulována podle přítomnosti osob a denního světla. Díky kvalitní vzduchotechnice je do budovy přiváděn čerstvý vzduch s optimální vlhkostí řízený podle obsahu CO?. Celá budova je pak monitorována inteligentním systémem řízení budovy s podrobným sledováním spotřeb. Firma také investovala osm milionů korun do přesunutí autobusové zastávky blíže ke vchodu do závodu, aby zaměstnance motivovala k omezení dopravování se do práce automobily.

Koncern SKF vyrábí mazací systémy, jež se používají v různých odvětvích průmyslu od strojírenství přes těžařství až po automobily. V novém závodě vznikne 200 nových pracovních míst a jejich celkový počet se tak rozšíří na 500 lidí. Investice do nového závodu si vyžádala na 300 milionů korun a vícenáklady na opatření šetrná k životnímu prostředí z toho podle Vogla tvořily zhruba desetinu.

Certifikát LEED Platinum mají v tuzemsku další čtyři budovy, ale jedná se o administrativní centra v Praze, pro něž bylo v několika parametrech jednodušší dosáhnout na nejvyšší úroveň.


52 %

O tolik má nová továrna firmy Lincoln CZ nižší spotřebu pitné vody než běžný výrobní závod.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů