Čtvrtek, 28. března 2024

Ocenění Česká hlava za pohon aut vyrobený z odpadu

Ocenění Česká hlava za pohon aut vyrobený z odpadu

Bioplyn vznikající v čistírnách odpadních vod se může díky nápadu českého vědce Pavla Izáka využívat jako palivo pro autobusy nebo auta. Výzkumník si technologii nechal patentovat a dovedl ji do praxe. Včera za ni získal jednu z prestižních vědeckých cen Česká hlava, které každoročně vyhlašuje stejnojmenná společnost spolu s Úřadem vlády ČR. Celkem se rozdalo pět ocenění.

"Letos si ceny odnášejí projekty, jež jsou ukázkovým příkladem propojení vědy s praxí," řekl při vyhlášení ředitel České hlavy Václav Marek a upozornil na Izákův výzkum, kdy od patentu k vytvoření výrobního zařízení uplynuly čtyři roky. "To je na české poměry rychlá cesta nápadu do praxe," říká Marek. Zároveň prý jde o výzkum, kdy se ekologický přístup ekonomicky vyplácí.

Bioplyn vzniká v čistírnách odpadních vod nebo ve speciálních bioplynových stanicích. Běžně se spaluje na teplo nebo se využívá k výrobě elektrické energie. Jenže k vytápění se uplatní pouze v zimě a elektrická energie Česku nechybí. Bioplyn se dá efektivněji využít k pohonu autobusů či aut.

"V takovém případě ho ale musíme vyčistit a vyrobit z něj de facto zemní plyn," vysvětluje Pavel Izák z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. Proto se pustil do práce.

Stávající technologie čištění jsou poměrně drahé. "Náš postup může být mnohem levnější, protože je jednokrokový," upozorňuje na hlavní výhodu Pavel Izák. Jeho metoda využívá k oddělení nežádoucích nečistot membránu. Nyní už se hotové zařízení experimentálně testuje v jihlavském Technologickém parku. Dopadne-li vše dobře, mohlo by se v druhé polovině roku 2015 začít využívat komerčně.

"Snadno bychom se dostali ke kvalitnímu palivu a snížila by se naše závislost na dodávkách ropy a zemního plynu ze zahraničí. Navíc zdrojem energie je v tomto případě odpad, s jehož likvidací máme velké problémy," podotýká Izák. A kde vidí klíč k úspěchu ve výzkumu? "Potřebujete mít kolem sebe dobrý tým. Hodně nám pomohla i spolupráce s firmami," říká Izák.

AUTOR: Eva Hníková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů