Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČPS apeluje na urychlené schválení Státní energetické koncepce

ČPS apeluje na urychlené schválení Státní energetické koncepce

Dnes bude o energetické koncepci a surovinové politice státu jednat na svém zasedání tripartita (RHSD ČR), na přelomu roku má pak o materiálu rozhodnout vláda. Poslední vládou schválená Státní energetická koncepce (SEK) je stará již 10 let. V následujících letech došlo v energetice k významným změnám v rámci Evropské unie i ve zbytku světa. Riziko podnikání v energetice, a tedy i v plynárenství, se vlivem rozvoje využívání obnovitelných zdrojů energie a dalších změn podstatně zvýšilo. Proto má i Český plynárenský svaz mimořádný zájem o urychlené přijetí ASEK a dalších strategických dokumentů, které budou modelovat podnikatelské prostředí v plynárenství a celé české energetice a je připraven přispět k ukončení etapy značné nejistoty, která nepomáhá ani energetice ani české ekonomice.

Aktualizovaná Česká státní energetická koncepce (ASEK) se již připravuje několik let a poslední verze byla předložena do meziresortního připomínkového řízení v září 2014. To bylo ukončeno na začátku října, ale dosud neproběhlo ani předložení tohoto materiálu na jednání vlády ČR. MPO bylo opakovaně deklarováno předložení koncepce společně se Surovinovou politikou ČR a materiálem Perspektivy jaderné energetiky ČR (předkladatelé MPO a MF) v termínu začátek roku 2015.

,,Opakované odkládání projednání a schválení ASEK a dalších strategických materiálů vede k určitému zastarávání materiálu, který už dnes nereflektuje a nemůže reflektovat projednávaný klimaticko-energetický rámec EU do roku 2030. Neexistence schválené energetické koncepce vede ke značné nejistotě investorů v případě dlouhodobých záměrů a vytváření jednotného evropského trhu s plynem," uvádí Miloslav Zaur, předseda Rady ČPS.

Jedná se zejména o plánované propojení sever - jih (Stork II. a Moravia) a další rozvoj distribučních plynárenských soustav v případě, kdy nebude realizován žádný nový jaderný blok v horizontu ASEK do roku 2030 a úvahy o rozvoji elektrického vytápění a využití tepelných čerpadel nebudou zcela naplněny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů