Středa, 24. dubna 2024

Do kategorie vozidel Euro 6 se přihlásilo na 1300 kamionů

Do kategorie vozidel Euro 6 se přihlásilo na 1300 kamionů

Do nové nejvyšší ekologické kategorie nákladních vozidel splňujících normu Euro 6 se přihlásilo na 1300 uživatelů. Většinou jde o nová vozidla, čtvrtina potom připadá na vozidla, která dosud figurovala v kategorii Euro 5. ČTK to řekl David Šimoník, mluvčí společnosti Kapsch, která pro stát mýtný systém provozuje. Takzvaná kategorie Euro 6, do které patří vozidla splňující nejpřísnější emisní limity, začne platit od začátku příštího roku. Registrovat se do ní mohou provozovatelé vozidel od minulého týdne.

Celkem by se podle předběžných odhadů mělo během příštího roku registrovat na 40 tisíc vozidel splňujících Euro 6 z Česka i z okolních zemí. Novou kategorii zavedlo ministerstvo dopravy v souvislosti se zvyšováním sazeb elektronického mýtného, které od ledna postihne všechny ostatní emisní třídy kamionů a autobusy.

Nejvíce, v průměru o deset procent, vzrostou u kamionů sazby u vozidel s kategorií Euro 5, kterých se netýkala zvyšování cen v předchozích letech. O 30 procent rovněž podraží sazby u autobusů. Ty ale mají zvýhodněné tarify a ve srovnání s kamiony platí za ujetý kilometr výrazně méně.

Podle generálního ředitele českého Kapsche Karla Feixe by za celý letošní rok mohl výběr mýtného od kamionů a autobusů dosáhnout 8,68 miliardy korun, což odpovídá hodnotě z roku 2012. Vloni stát na mýtném vybral 8,55 miliardy korun.

Meziroční růst počtu výběrů na počátku letošního roku vystřídal převážně pokles ve druhé polovině roku. Nižší výběr mýtného společnost zaznamenala i v posledních dvou měsících. V říjnu se na mýtném vybralo necelých 820 milionů, což představuje pokles o 0,4 procenta. O 2,16 procenta na 747 milionů korun se pak meziročně snížil výběr mýta v listopadu.

V Česku se elektronické mýtné vybírá od roku 2007. Loni se vybralo 8,55 miliardy korun, od zahájení provozu téměř 50 miliard korun. Z vybraného mýtného náleží firmě Kapsch a jejím subdodavatelům 18 až 20 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů