Pátek, 19. dubna 2024

NP Šumava letos navštívilo přibližně dva miliony lidí

NP Šumava letos navštívilo přibližně dva miliony lidí

Šumavský národní park za letošní rok navštívilo kolem dvou milionů turistů. Nejvíce lidí dorazilo tradičně do oblasti kolem řeky Vydry a do obce Modrava na Klatovsku. Odhadovaná návštěvnost v porovnání s loňským rokem o jedno až dvě procenta klesla. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Oblast Povydří navštívilo 100.000 lidí, do Modravy dorazilo 72.000 turistů. Šumava však dlouhodobě eviduje i další turisticky exponovaná místa. Mezi ně tradičně patří vrchol Březníku, Kvilda nebo okolí vrchu Plechý. "K Plešnému jezeru letos přišlo 16.000 turistů. Tato oblast je zajímavá v tom, že lidé ji navštěvují prakticky po celý rok bez ohledu na počasí. I když samozřejmě největší nápor tam zaznamenáváme hlavně v červenci a srpnu," řekl Dvořák.

Uvedl, že na řadě míst lze počet turistů určit celkem přesně. Jde hlavně o informační centra nebo některé turistické atrakce jako například Soví voliéry u obce Borová Lada. Dvořák však zároveň připustil, že jinde statistika vychází z odhadu. "Není možné počítat lidi na různých stezkách, nebo přesně sledovat jejich volný pohyb po Šumavě," řekl mluvčí.

Celkový počet návštěvníků Šumavy za rok zůstává prý dlouhodobě přibližně stejný. I když letošní odhady hovoří o tom, že některé lokality zaznamenaly mírný pokles. "Ale jedná se skutečně o nepatrnou ztrátu. Těžko vysvětlit, co za ní stojí. Může to být ovlivněno třeba mírnou zimou s minimem sněhu nebo deštivým podzimem," řekl Dvořák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů