Úterý, 23. dubna 2024

O nádobu na třídění bioodpadu projevilo v Liberci zájem 400 lidí

O nádobu na třídění bioodpadu projevilo v Liberci zájem 400 lidí

O speciální nádoby na třídění bioodpadu v Liberci projevilo zájem 400 domácností, hlásit se mohly do konce listopadu. Příští rok na jaře by mělo po stotisícovém městě přibýt celkem 500 hnědých popelnic. Radnice se ale neobává, že by pro zbytek nezamluvených nádob nezískala uplatnění. "Počítáme s tím, že řada lidí se přihlásí až po zimě při jarním úklidu. Pokud budou ještě nějaké volné, tak jim vyhovíme," řekla dnes ČTK mluvčí radnice Zuzana Minstrová.

Radnice předpokládá, že hnědé popelnice využijí zejména majitelé rodinných domů a zahrádek. Nádoby bude město lidem rozvážet během jarních měsíců příštího roku. "Za jejich umístění i pravidelné vysypávání, tedy svoz bioodpadu, nebudou lidé platit nic navíc," upozornila mluvčí.

Do popelnic o obsahu 120 litrů budou moci lidé vyhazovat biologicky rozložitelné zbytky z domácnosti, například ovoce, zeleninu, skořápky, čajové sáčky, peří, chlupy nebo shrabanou trávu, plevel či listí.

Od Nového roku budou obce a města muset vedle sběru papíru, plastů a skla zajistit i třídění bioodpadu. Liberecká radnice ho testuje od roku 2009. "Hnědých popelnic jsme zatím umístili asi 90. Jsou převážně ve čtvrti Lidové sady," zmínila Minstrová. K tomu město na jaře a na podzim přidává ještě velkoobjemové kontejnery hlavně na zelený odpad ze zahrad. Bioodpad mohou lidé odvézt i do sběrných dvorů v Ampérově ulici a v ulici Dr. Milady Horákové. V příštích letech se chce radnice zaměřit i na sídliště, pro které sběr bioodpadu prostřednictvím malých popelnic není nejlepším řešením.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů