Pátek, 29. března 2024

Sněmovna podpořila novelu energetického zákona

Sněmovna podpořila novelu energetického zákona

Poplatek za obnovitelné zdroje energie, který zákazníci platí v cenách elektřiny, se zřejmě bude stanovovat nově podle hlavního jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby elektřiny. Počítá s tím novela energetického zákona, kterou dnes poslanci podpořili v prvním čtení. Jde o jednu z největších změn v zákoně. Předloha odolala návrhům na zamítnutí i na vrácení vládě k dopracování, které prosazovala opozice.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že s novým způsobem žádný člověk nezaplatí více. Naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, ušetří.

Předloha rovněž počítá se vznikem kontrolní Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ), což jeho předsedkyně Alena Vitásková již dříve označila za pokus o politizaci úřadu. Rada má být pětičlenná a členy má na pět let jmenovat vláda podle návrhu ministra průmyslu. Podle návrhu se má současná předsedkyně Vitásková stát i předsedkyní zřízené rady úřadu. Předseda rady má mít plat jako prezident Nejvyššího kontrolního úřadu a členové rady jako členové kolegia NKÚ.

Opozice předlohu kritizovala. Například předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura řekl, že zákon se snaží zpolitizovat ERÚ a chybí v něm například jasné a konkrétní důvody pro odvolání členy rady úřadu. Vláda se podle něj snaží zlikvidovat nezávislost úřadu.

Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nemá být nově potřeba licence, a to ani v případě, že půjde o podnikání.

MPO původně zamýšlelo stanovit maximální množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s nárokem na státní podporu. Tento paragraf ale ze zákona nakonec vypadl, což kritizuje ERÚ. Podle něj se Česku může stát, že ho za jeho absenci bude sankcionovat Evropská komise.

Zákon také nově stanoví, že zákazníkem je osoba, která kupuje elektřinu pro své vlastní konečné užití v místě spotřeby. Dosavadní definice uváděla, že jde o osobu, která elektřinu pouze spotřebovává nebo přeúčtovává. Zákon tak definici slaďuje s evropskou směrnicí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů