Sobota, 20. dubna 2024

Česko by mělo vrátit miliardy energetickým firmám

Česko by mělo vrátit miliardy energetickým firmám

Darovací daň, kterou česká vláda uvalila na emisní povolenky, není v souladu s právem Evropské unie. Ve svém vyjádření to včera uvedla generální advokátka Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku Juliane Kokottová.

Názor evropského soudu si vyžádal český Nejvyšší správní soud v případě stížnosti společnosti Ško-Energo, která je dodavatelem energií pro mladoboleslavskou Škodu Auto.

Dvaatřicetiprocentní zdanění emisních povolenek zavedla pro roky 2011 a 2012 vláda premiéra Petra Nečase. Získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti.

Podle směrnic Evropské unie ale měla být většina povolenek v tomto období firmám přidělována bezplatně.

O vrácení daně požádalo letos několik velkých firem, mimo jiné energetická společnost ČEZ nebo teplárenský Alpiq. Na darovací dani z bezplatně přidělených povolenek stát přitom v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, v roce 2012 pak 2,7 miliardy korun.

Celkem se tedy hraje o vrácení 7,5 miliardy korun, jen ČEZ chce vrátit 5,3 miliardy korun, Alpiq žádá o 140 milionů, Ško-Energo požaduje zpět 20 milionů korun. V případě ostravského ArcelorMittalu jde taktéž o desítky milionů korun.

Ško-Energo se se stížností proti dani z přidělených povolenek obrátilo na soud. U pražského krajského soudu uspělo, a to i přesto, že oprávněnost daně potvrdil i Ústavní soud, podle něhož byla v pořádku. Stát se proti rozsudku ve prospěch Ško-Energa odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu, ten ale přehrál rozhodování do zahraničí: požádal o posouzení situace Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku.

Generální advokátka Kokottová ve svém posudku uvedla, že Evropská unie požadovala v době vydání povolenek, aby jich členské státy firmám bezplatně přidělily přinejmenším 90 procent. Uvalení daně je podle ní v rozporu s principem bezplatného přidělení. Kokottová upozorňuje také na to, že případné změny v plánu emisních povolenek, tedy včetně uvalení daně, musejí jednotlivé členské státy předložit Evropské komisi ke schválení, což se v tomto případě nestalo.

Nález advokátky určený pro soud sice není závazný, soudci však často názor potvrdí.

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO?). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO? do ovzduší, firmy musejí povolenky nakupovat na trhu. České podniky ale mají výjimku, když dostávají část povolenek bezplatně výměnou za investice do ekologičtějších provozů.


7,5 mld. Kč
je suma, kterou velké energetické a průmyslové firmy v Česku zaplatily za mimořádnou 32procentní daň uvalenou na dva roky na povolenky, které stát rozdával firmám zdarma z přídělu schváleného EU.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů