Sobota, 20. dubna 2024

Lidé v Jihomoravském kraji získají do svých schránek dárek. Pomůže jim v třídění odpadu.

Celkem šedesát tisíc domácností v Jihomoravském kraji může ve svých poštovních schránkách na začátku prosince očekávat milý předvánoční dárek.

Lidé v Jihomoravském kraji získají do svých schránek dárek.  Pomůže jim v třídění odpadu.

Tím je speciální samolepka na domácí odpadkový koš, která prozradí, codo něj nepatří a co lze třídit do barevných kontejnerů. Tato aktivita probíhá díky společnému projektu Jihomoravského kraje a Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s. Jejím cílem je usnadnit lidem třídění odpadů a tím zvýšit množství vytříděných plastů, papíru, skla a nápojových kartónů.

Kulatou samolepku mohou v prvních prosincových dnech očekávat lidé v celkem 203 obcích na Znojemsku, Boskovicku, Kuřimsku a Bučovicku. Občané ji obdrží přímo do svých schránek. Proč se společnost EKO-KOM, a.s. rozhodla právě pro tento předvánoční dárek, upřesňuje její regionální manažer Milan Hroudný: ,,Lidé se nás často ptají, jak správně třídit odpady. My je odkazujeme na na specializované internetové stránky jaktridit.cz a také na samolepky přímo na barevných kontejnerech v ulicích, které podrobně popisují, co lze do nádob na plasty, papír, sklo a nápojový kartón třídit. Třídění odpadů ale začíná doma. Proto jsme se lidem rozhodli dát předvánoční dárek v podobě speciální samolepky na domácí odpadkový koš."

Samolepky přiblíží prostřednictvím názorných obrázků a textů, co vše lze třídit do barevných kontejnerů. Současně upozorní na to, že plasty, papír, sklo a nápojový kartón rozhodně nepatří do košů a popelnic na směsný odpad. Díky třídění je lze totiž druhotně zpracovat. A jejich recyklací posléze vznikají nové výrobky. Z vytříděných pet láhví lze vyrobit například funkční oblečení, z tříděného papíru se vyrábí nové školní sešity nebo toaletní papír, ze starého skla se pak ve sklárnách vyrábějí nové sklenice.

Distribuce samolepek doplňuje rozsáhlou kampaň, která lidem v Jihomoravském kraji dlouhodobě přibližuje a usnadňuje třídění odpadů. Kampaň v letošním roce popisuje příběhy skutečných obyvatel kraje, kteří třídí odpady. Kromě toho se lidé na jižní Moravě letos dočkali celkem 643 nových barevných kontejnerů na plasty, papír a sklo. S velkým úspěchem se setkala také distribuce devíti tisíc sad tříbarevných tašek na třídění odpadů. Ty získaly letos domácnosti ve Znojmě a v obcích Vyškovsku.

Samolepka prozradí, jak správně třídit odpady v Jihomoravském kraji

Žluté kontejnery

PET láhve a plastové nádoby, sáčky, tašky fólie, plastové kelímky a krabičky od potravin, výrobky z plastů

Modré kontejnery

Papírové obaly a krabice, kancelářský papír, sešity, noviny, časopisy, letáky

Zelené a bílé kontejnery

Čiré a barevné sklenice, skleněné nádoby, láhve od nápojů, tabulové sklo

Kontejnery s oranžovou samolepkou Nápojové kartóny

Krabice od džusů, mléčných výrobků, vín apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů