Sobota, 20. dubna 2024

Češi odevzdali za rok 1562 tun světelného elektroodpadu a daří se jim s předstihem splňovat kritéria sběru EU

Češi odevzdali za rok 1562 tun světelného elektroodpadu  a daří se jim s předstihem splňovat kritéria sběru EU

Oproti sousednímu Rakousku či Německu jsou Češi ve sběru vysloužilých zářivek méně důslední, ale postupně se lepší. Nasbírali o 15 procent světelného elektroodpadu více než v předchozím roce. Nesesbíraná rtuť by mohla teoreticky zamořit dvě přehradní nádrže Lipno.

PRAHA, 12. prosince 2014 - České domácnosti jsou ve sběru úsporných světelných zdrojů na evropském průměru: k recyklaci předali za poslední rok (2013) celkem 1562 tun světelného elektroodpadu. Konkrétně 902 tun lineárních a kompaktních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů a dále 660 tun průmyslových svítidel.

,,V případě světelných zdrojů to je o 15 procent zářivek více než v předchozím roce. To představuje přibližně šest milionů kusů úsporných žárovek, které se dále zpracují na druhotné suroviny. Českým domácnostem se tak daří splňovat kritéria sběru EU, která začnou platit za rok," říká Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která pro domácnosti i firmy zdarma zajišťuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých světelných zdrojů a osvětlovacích zařízení.

I přes lepšící se bilanci sběru polovina vyřazených světelných zdrojů a svítidel stále končí na skládkách komunálního odpadu. ,,Oproti sousednímu Rakousku či Německu jsou Češi ve sběru méně odpovědní a důslední, ale lepší se. Už v loňském roce se nám podařilo překročit ve sběru úroveň, kterou nám nově ukládá směrnice EU od roku 2016. Letošní průběžné výsledky jsou také optimistické," dodává Zuzana Adamcová.

Sběrná síť se rozšířila o stovky nových míst

Podle letošního průzkumu společnosti EKOLAMP více než dvě třetiny občanů vědí, že úsporné světelné zdroje obsahují malé množství toxické rtuti a jsou zároveň cenným zdrojem druhotných surovin. EKOLAMP se proto snaží podpořit sběr z domácností pravidelnou osvětou a především neustálým rozšiřováním sběrné sítě.

Celkově EKOLAMP spravuje téměř 4500 sběrných míst a obslouží 85 % obyvatel ČR. V obcích, firmách a na úřadech je nyní instalováno více než 1900 malých sběrných nádob. V roce 2013 přibylo celkem 426 nových sběrných míst a v letošním prvním pololetí další tři stovky. EKOLAMP rovněž bezplatně zajišťuje mobilní svoz ,,úsporek" z obcí, které nemají svůj sběrný dvůr.

Nesesbíraná rtuť by mohla teoreticky zamořit dvě přehradní nádrže Lipno

Neodborně zlikvidované úsporné zářivky představují značnou ekologickou zátěž. ,,Ročně na skládkách zbytečně končí téměř polovina úsporných světelných zdrojů, které obsahují zhruba 30 kilogramů toxické rtuti. Ta by při úniku do přírody teoreticky mohla znečistit vodu o objemu téměř dvou přehradních nádrží Lipno nebo 95 Máchových jezer," vyčísluje možné důsledky Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP.

Světelný elektroodpad, který je odevzdán, se daří maximálně využít. V loňském roce EKOLAMP dosáhl 99,96% míry materiálového využití. ,,Díky kvalitním technologiím se nám podařilo recyklovat a následně využít stovky tun druhotných surovin: hliník, mosaz a další kovy se mohou znovu použít v kovovýrobě, recyklované plasty jsou dobrou surovinou například pro zatravňovací dlaždice či plotové dílce a přečištěná rtuť je znovu využívána v průmyslu. Sklo se používá zejména jako technický či stavební materiál," uzavírá Zuzana Adamcová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů