Pátek, 19. dubna 2024

Odborníci objevili u Želivky dvě desítky vzácných druhů hub

Odborníci objevili u Želivky dvě desítky vzácných druhů hub

Více než 320 druhů takzvaných velkých hub a z toho 22 velmi vzácných objevili dosud odborníci při mykologickém průzkumu národní přírodní památky Hadce u Želivky na Benešovsku. V lokalitě rozkládající se na katastrálním území obcí Bernartice, Borovsko a Hulice rostou například kuřátka křehká, která byla považována za vyhynulá. Průzkum provádí od roku 2012 Český svaz ochránců přírody ve spolupráci s Lesy České republiky, sdělil dnes ČTK mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík.

Lesy v této lokalitě rostou na hadci, což je dozelena zbarvená hornina s vysokou koncentrací hořčíku a těžkých kovů. Odborníci tam našli mnohé běžné druhy jedlých i jedovatých hub, z mykologického hlediska je však lokalita cenná především výskytem vzácných druhů, například pavučinců z podrodu pahřib - těch bylo objeveno nejméně 15 druhů.

Jedním z nejcennějších je nález nenápadně zbarvených, po anýzu vonících kuřátek křehkých. Za zmínku stojí také šťavnatka slizoprstenná, která žije výhradně na borovicích rostoucích na zásaditých půdách, penízovka olivová, kuřinec šafránový nebo kukmák příživný, druh rostoucí na plodnicích houby strmělky mlženky.

Průzkum dál pokračuje a je pravděpodobné, že odborníci objeví další druhy. Lokalita je unikátní i výskytem na hadce vázaných společenstev vyšších rostlin, roste tam například český endemit kuřička hadcová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů