Pátek, 29. března 2024

Nepořádek a skládky kralovaly letos na mnoha místech Brna

Nepořádek a skládky kralovaly letos na mnoha místech Brna

Místa jako Obilní trh, Kraví hora, Gorkého nebo Grohova ulice působí za normálních okolností velmi příjemně. Bohužel se však radnice Brna-středu o ně starala dost mizerně. S údržbou zeleně a dalších venkovních prostranství jsem velmi nespokojený. Podobné pocity jako čtenář Brněnského deníku Rovnost Jiří Strnad zažívají i další lidé z Brna.

Někteří si stěžují, že městské části špatně pečují nejen o zeleň, ale také o lavičky, odpadkové koše a další vybavení umístěné v ulicích. ,,Hrůzostrašné jsou třeba i chodníky v Králově Poli. Kolem některých domů se v dešti vůbec nedá projít. Dlaždice jsou rozbité a vyviklané. Když na ně člověk šlápne, převáží se a hned má mokro v botech," uvedl například student Martin Rotrekl, který bydlí ve Skácelově ulici.

Kromě rozbitých chodníků trápí některé Brňany také přeplněné odpadkové koše nebo špinavé lavičky. ,,Trávníky jsou často neupravené, lavičky se rozpadají a například cestou na Kraví horu člověk zakopává o psí výkaly," uvedl Strnad.

Jeho slova potvrzuje i další obyvatelka centra města Dita Zábranská. ,,Chodím venčit psa na Špilberk a když procházím Sladovou ulicí, je to hrůza. Všude jsou poházené odpadky. Podle mě v ulicích chybí víc odpadkových košů," uvedla Zábranská.

Neupravené prostředí trápí i některé obyvatele Brna-severu. Jako problém vidí právě rozbité lavičky. ,,Když už náhodou při procházce na nějakou lavičku natrefím, ve většině případů je špinavá a posprejovaná. Ani se na ni neodvážím sednout," uvedl Brňan Jan Dolejší.

Za ještě důležitější úkol pro zastupitele považuje odpadkové koše. ,,Bydlím ve Francouzské ulici a najít koš se tam prakticky nedá," uvedl rozhořčeně.

Značným problémem jsou i zastrčenější prostranství za garážemi, v okolí nádraží, opuštěných zahrádek, tratí, odstavných parkovišť apod. Katastrofální jsou lokality jako např. tzv. Žabovřeské louky (s četnými bezdomoveckými doupaty a černými skládkami), okolí nadraží a garáží v Králově Poli, prostor bývalých zahrádek za pivovarem Starobrno, okolí tratě v Chrlicích a širší okolí bývalé skládky Černovice a Tuřany (zde se obě radnice snaží udržet pořádek, ale skládky se zde často objevují znova).

Doufejme, že nové vedení radnice věnuje i těmto místům a celkově i problematice větší pozornost. Významnou pomoc jim může nabídnout občanský systém pro mapování nepořádku "www.zmapujto.cz", jež si může každý zadarmo stáhnout do mobilu a napomoci čistějšímu a bezpečnějšímu městu.

ZDROJ: Rovnost, Enviweb

ZDROJ: Rovnost, upraveno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů