Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové novelu o EIA vítají, stavařům a podnikatelům se nelíbí

Ekologové novelu o EIA vítají, stavařům a podnikatelům se nelíbí

Ekologové přijetí novely zákona o EIA, kterou dnes schválili poslanci, vítají, podnikatelé a stavaři varují před dopady na stavebnictví. Vadí jim hlavně odkladný účinek žalob, který prý může zcela ochromit hlavně infrastrukturní stavby.

"Vládní novela zavádí omezující podmínku pro účast občanů na rozhodování o spalovnách a chemičkách. Další pokusy o omezení však již poslanci odmítli. Zároveň se postavili za účinný přístup lidí ke spravedlnosti. Schválený zákon tak přinese rychlejší a spravedlivější rozhodování. Možnost připomínkovat velké projekty mají však Češi omezenu více než například naši sousedé na Slovensku," uvedl Daniel Vondrouš z asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Právě to vadí Pavlu Černohousovi z Ateliéru pro životní prostředí. "Konečně se do českého právního řádu dostává to, že veřejnost může uplatňovat ochranu hmotných práv. Na druhou stranu chybou je, že norma neumožňuje účast lidem, kteří jsou záměrem přímo dotčení," uvedl s tím, že ČR nedbá na práva lidí a ani na českou ústavu.

Naopak prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš neskrývá rozčarování. "Problém takzvané dotčené veřejnosti je čirý populismus. V každé fázi výstavby bude odkladný účinek, což znamená, že kdokoliv do toho bude moct v jakékoliv fázi výstavby 'hodit vidle'. Povede to k tomu, že se nebude vůbec stavět," uvedl.

Šéf developerské společnosti Ekospol Evžen Korec se obává zneužití zákona. U bytových domů prý vzrostou investiční náklady o miliony korun, což v důsledku zdraží byty. "Velkým nedostatkem je, že žádné významné omezení pro zahájení zjišťovacího řízení nebylo stanoveno u bytů. V České republice panuje takový šílený zlozvyk, že pokud někdo někde bydlí, tak ve svém okolí už nestrpí nikoho jiného. Někdo si bude chtít postavit bytový dům a jeho budoucí potenciální sousedi mu takto začnou házet klacky pod nohy a vymýšlet si všelijaké překážky," obává se Korec, podle kterého je novela dalším "políčkem českému stavebnictví".

Podle stínové ministryně životního prostředí Kateřiny Konečné (KSČM) novela poškozuje ČR. "Ukázalo se, že vláda je zcela ve vleku úředníků Evropské komise, kteří po České republice požadují ustanovení, která nemají oporu v žádné evropské legislativě. V přijaté verzi návrhu zákona jsou protizákonná retroaktivní ustanovení a popření svobodného práva soudu rozhodovat o odkladném účinku žaloby. V důsledku tohoto budou dále zpomaleny až zastaveny důležité infrastrukturní stavby, jako obchvaty měst, na které občané čekají," uvedla a vyzvala senátory, aby normu zamítli.

Odkladný účinek a žalobní legitimaci iniciativ kritizovala i Hospodářská komora ČR. "Novela na základě požadavků Evropské komise zavádí liberální podmínky pro účast veřejnosti v procesu povolování nových staveb. Do těchto procesů budou moci nově vstupovat 'zelené iniciativy', kterým k žalobní legitimaci postačí pouhých 200 neověřených podpisů. Žaloba podaná takovou iniciativou bude mít automatický odkladný účinek, který může v podstatě jakýkoli stavební záměr zastavit na roky či desetiletí a významně tak ohrozit další vývoj stavebnictví v ČR," varovala mluvčí komory Lenka Vodná.

Nová legislativa EIA je vedle služebního zákona jednou z podmínek, aby Evropská komise podepsala s ČR strategickou Dohodu o partnerství. Dokument určuje, jakým způsobem bude Česko čerpat prostředky z evropských fondů v programovém období 2014 až 2020. Platit původně měla od 1. ledna 2015, Sněmovna však její účinnost odsunula na 1. března 2015.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů