Pátek, 29. března 2024

Jak správně naložit s obaly z vánočních dárků

Jak správně naložit s obaly z vánočních dárků

Vánoce jsou výzvou nejen z pohledu nakupování vánočních dárků, ale poté i z hlediska třídění odpadu. Většina českých domácností se během vánočních svátků musí vypořádat s několika kilogramy obalových materiálů.

Převažovat budou opět papír a plasty. Obchodníci totiž hlásí, že i letos se Ježíšek zaměří na elektroniku a elektrické spotřebiče všeho druhu. Ty jsou nejčastěji chráněny právě papírovou krabicí a plastovými výplněmi.

,,Česká domácnost během roku správně roztřídí 45 kilogramů papíru a 25 kilogramů plastu. Vánoční nákupní horečka má na těchto číslech významný podíl," říká Šárka Nováková, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM, která v Česku zajišťuje recyklaci obalů.

Praktické návody na třídění vánočních dárků a další zajímavé informace ze světa recyklace najdete na webu Samosebou.cz. Zde si také můžete od 18. do 28. prosince zasoutěžit právě na téma třídění vánočních obalů a vyhrát zajímavé ceny.

Jak s laminovaným papírem?

Jak tedy jednotlivé obaly vytřídit? U kartonových krabic je to jednoduché, stačí z nich odstranit polepy, zmáčknout je a hodit do modrého kontejneru. Podobné je to se všemi papírovými obaly, které stačí rozložit a vytřídit. Drobnější dárky zasílané poštou mohou být v tzv. bublinkové obálce. Ta patří rovněž do papíru, ale pouze bez plastového vnitřku.

Malý chyták představuje laminovaný papír: patří také do modrých kontejnerů? ,,Ne. Náleží do nich recyklovatelný papír všeho druhu, kromě polaminovaného, povoskovaného a papírů znečištěných nebo zamaštěných," vysvětluje Šárka Nováková z EKO-KOMu. Z polaminovaného papíru mohou být třeba dárkové tašky nebo kartičky se jmenovkami. Pokud je nehodláte použít znovu, hoďte je do směsného odpadu.

Polystyren mezi plasty?

Řadu obalů můžeme použít víckrát, předtím než je vytřídíme. To však moc neplatí pro materiály, které chrání smartphony, notebooky, tablety, kuchyňské roboty a další typické vánoční dárky. Celofán a bublinkové folie je třeba zařadit v odpadu mezi plasty. Stejně tak polystyren. ,,Polystyrenové kuličky, které jsou často výplní lepenkových krabic například u parfémů a kosmetiky, vyhoďte do plastů, nejlépe v mikrotenovém sáčku. Během výsypu na třídící lince, kde se ještě odpad z barevných kontejnerů ručně dotřiďuje, se tak zbytečně drobné kousky nerozletí po okolí a nenadělají nepořádek. Větší polystyrenové kusy například z obalu od ledničky nebo televize je třeba rozlámat tak, aby se do kontejneru vešly," upozorňuje Šárka Nováková. ,,Až budete po oslavách Nového roku třídit sklo, je dobré ho zbytečně nerozbíjet na menší kousky. Skleněné lahve dokonce můžete vytřídit i s kovovými uzávěry, ty seběhem zpracování samy odstraní."


Široké možnosti využití

Recyklovaný papír a plast mají široké využití. Třeba 98 % novin se tiskne na recyklovaném papíře. Dalšími příklady mohou být toaletní papír, krabice z lepenky, kancelářský papír nebo školní sešity.

Pěnový polystyren se může zpracovávat do izolačních tvárnic, lehčeného betonu a dalších tepelných izolací. Druhově neroztříděné směsné plasty se zpracovávají například na stavební a zahradní prvky jakou jsou ploty, zatravňovací dlažba, protihlukové zábrany či zahradní kompostéry.

Plastové sáčky, fólie nebo tašky se převážně regranulují a následně slouží k výrobě nových fólií. Je tedy šance, že kus fólie od vašeho nového tabletu najde příští rok pod stromečkem někdo jiný v podobě jiného obalu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů