Čtvrtek, 28. března 2024

Od nového roku začíná platit vyhláška o třídění bioodpadu a kovů

Od nového roku začíná platit vyhláška o třídění bioodpadu a kovů

Praha 1. ledna (ČTK) - Ode dneška začne platit vyhláška, podle níž budou muset města a obce zajistit pro své občany třídění bioodpadu a kovů. Například do biologicky rozložitelného odpadu patří slupky z ovoce a zeleniny, větve a tráva, mezi kovový odpad naopak plechovky nebo i víčka od jogurtů. Některé obce už bioodpad kromě papíru, plastů a skla třídí, jinde ale mohou nastat s novými povinnostmi problémy.

Kov se bude v obcích třídit už od ledna, u bioodpadu tato povinnost platí od 1. dubna do konce října. O prodloužení času sběru se prý bude uvažovat, až se vyhodnotí, jak bude systém fungovat v letošním roce.

Obce si mohou zvolit, jak bude sběrná síť vypadat. Lidé mohou dávat bioodpad do hnědých popelnic, sbírat do pytlů nebo svých kompostů nebo ho odnést do sběrného dvora. V případě bioodpadu je možné i zpracování v bioplynových stanicích či obecních a komunitních kompostárnách. Kolik má takových míst v obci fungovat, určeno není.

"Je plně v kompetenci obcí, jaký způsob třídění bioodpadu zvolí, jaký způsob třídění bioodpadu občanům nabídnou a jakým způsobem je o tom budou informovat," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Systém shromažďování, sběru, přepravy a dalšího odstraňování komunálních odpadů si mají obce stanovit samy ve vyhlášce. Bioodpad přitom tvoří až polovinu komunálního odpadu.

Kovy a bioodpad podle ministerstva zpravidla končí na skládkách společně se směsným komunálním odpadem, čím méně by ho tedy skončilo v černé popelnici, tím méně budou obce platit za ukládání odpadů na skládky. Pravidla se nově upravují proto, aby se celkově snížilo množství odpadu.

Například v Praze množství odevzdaného bioodpadu stále roste, zájem je i o hnědé popelnice na bioodpad. Pražské služby evidují přes 8000 domácností a firem využívajících tyto popelnice. Pražané mohou zahradní odpad odevzdávat i ve sběrných dvorech nebo do velkoobjemových kontejnerů, které se po městě přesunují podle harmonogramu.

Stotisícový Hradec Králové začal svoz rostlinné biomasy prostřednictvím takzvaných hnědých popelnic budovat před deseti lety, zapojeno je asi osm tisíc domácností. Služba je pro občany zdarma. Kompost se využívá následně při sázení stromů či zeleně ve městě. Klatovy chtějí naopak letos investovat desítky milionů korun do výstavby kompostovacích zařízení na zpracování biologicky rozložitelného odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů