Pátek, 29. března 2024

Příjem žádostí o zelené dotace skončil, další bude asi na jaře

Příjem žádostí o zelené dotace skončil, další bude asi na jaře

S koncem roku skončil i termín, dokdy mohli na lidé podávat žádosti o dotace z programu Nová zelená úsporám. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) prodloužilo jejich příjem do konce roku, protože na podzim zbývaly v programu ještě stovky milionů korun. Program se znovu otevře pravděpodobně příští rok na jaře, podpora by měla být určena nejenom na rodinné domy ale i na bytové, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

"Systém se dnes tímto uzavřel a žádosti se budou postupně vyhodnocovat," uvedla. Kolik peněz zbude a převede se do příštího roku, zveřejní Státní fond životního prostředí v příštích dnech.

Celkem bylo pro letošek připraveno 1,9 miliardy korun. Ještě na podzim ale odborníci pod tempa čerpání odhadovali, že by v programu mohla zbýt až miliarda. Ke konci listopadu totiž fond evidoval více než 3700 žádostí za téměř 780 milionů.

Přesto mluvčí Roubíčková považuje program za úspěšný. "Před ukončením říjnové lhůty jsme zaznamenávali velký nárůst počtu žádostí. De facto kontinuálně tento zájem pokračoval," tvrdí.

V červenci fond zjednodušil podmínky, například tím, že snížil množství podkladů pro podání žádostí a zvýšil podporu na přípravu projektu. Nabízel i bezplatný poradenský servis. Uvítali to stavaři i další odborníci, zájem o program stoupl a specialisté prý nestíhali zpracovávat dokumentaci potřebnou k přijetí žádostí.

Nová zelená úsporám se zaměřovala na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých kotlů za nové úsporné na biomasu či plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů. O dotaci mohli lidé žádat na opatření, která byla zahájena po 1. lednu 2013.

Náměstek ředitele fondu Leo Steiner před měsícem uvedl, že nová výzva pro bytové domy v programu NZÚ by měla být vyhlášena zhruba v březnu 2015 a bude se muset zkoordinovat s ostatními programy. Připraveno by mělo být 1,6 miliardy korun, z toho na bytové domy by mohla jít polovina. Šlo ale o návrh, který musí schválit vláda.

Fond chce podpořit snižování energetické náročnosti nynějších budov, které půjde využít pouze pro budovy na území Prahy. Na ni se nevztahuje podpora energeticky úsporných renovací budov z připravovaného Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů