Čtvrtek, 28. března 2024

Tendr na průzkum míst pro úložiště jádra se odkládá kvůli chybě

Tendr na průzkum míst pro úložiště jádra se odkládá kvůli chybě

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) musela odložit výběrové řízení na geologický průzkum sedmi míst vytipovaných pro stavbu hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva. Úřad totiž sám porušil jednu z podmínek tendru, který má hodnotu více než 200 milionů korun. Informuje o tom server Týden.cz.

Podle údajů v informačním systému zakázek úřad rozeslal uchazečům předběžné hodnocení, které obsahovalo podrobné informace o jednotlivých nabídkách. To je během výběrového řízení zakázáno. V průběhu tendru se také měnila zadávací dokumentace, protože ministerstvo životního prostředí nepovolilo geochemický průzkum v obcích Čertovka a Březový potok.

Mluvčí SÚRAO Tereza Bečvaříková ale tvrdí, že komplikace nijak neovlivní harmonogram výběru vhodného místa pro úložiště, které by mělo být známé do roku 2025.

Hlubinné úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Celkové náklady na stavbu a provoz mají být asi 111 miliard korun. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ v Temelíně a Dukovanech se nyní ukládá do meziskladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů