Pátek, 19. dubna 2024

ČIŽP uložila firmě pokuty za 2,4 mil. Kč kvůli utajeným odpadům

ČIŽP uložila firmě pokuty za 2,4 mil. Kč kvůli utajeným odpadům

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila firmě CITITI SERVIS dvě pokuty celkem za 2,4 miliony korun. Firma inspektorům neumožnila provést kontrolu a nedoložila, kde skončilo více než 19.000 tun odpadu. Značné množství odpadu, více než 11.000 tun, přitom spadá do kategorie nebezpečný. V něm se může skrývat cokoliv od ropných látek až po těžké kovy. ČTK o tom dnes informovala tisková mluvčí inspekce Radka Burketová. Vyjádření firmy, která podniká v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady, ČTK shání.

Podle inspekce jde o specifický případ a o nejvyšší pokutu uloženou za oblastní inspektorát Brno v loňském roce.

První čtyřistatisícovou pokutu firma obdržela za porušení zákona o kontrole kvůli tomu, že ji neumožnila provést. Další dvoumilionovou pokutu dostala kvůli opakovanému porušení zákona o odpadech. Firma podle obchodního rejstříku sídlí v Praze a má slovenského majitele. Vznikla v roce 2012. Odpady může sbírat a vykupovat v Jihomoravském kraji a na Vysočině.

"Společnost CITITI SERVIS nám neumožnila provést kontrolu zaměřenou na nakládání s odpady. Nepředložila vyžádanou dokumentaci, neposkytla pravdivé a úplné informace a nesplnila ohlašovací povinnost za odpady, které v roce 2013 prokazatelně přijala do provozovaných mobilních zařízení ke sběru a výkupu," uvedla v tiskové zprávě vedoucí odpadového hospodářství oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jana Antonínová.

Inspektoři se prý nedostali ani k dokladům o tom, jak s těmito odpady v daném období firma nakládala a kde skutečně skončily.

Podle nového šéfa inspekce Erika Geusse se může firma snažit informace zatajovat a znemožnit tak sledování pohybu odpadů především proto, že se v odpadech točí velké peníze. "Jde o závažné a společensky neakceptovatelné jednání, které navíc znevýhodňuje firmy, které povinnosti plní," uvedl.

Firma prý zákon porušovala opakovaně. Inspekce proto podala na krajský úřad Vysočiny a Jihomoravského kraje podnět k odebrání oprávnění k provozování mobilních zařízení ke sběru a výkupu odpadů a zrušení živnosti pro nakládání s odpady. Jednání s úřady podle Antonínové trvá, od živnostenského úřadu Praha 10, kde firma sídlí, informaci inspekce nemá.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů