Úterý, 23. dubna 2024

Vybraným lokalitám se rozšíří ochrana kvůli vzácným živočichům

Vybraným lokalitám se rozšíří ochrana kvůli vzácným živočichům

Ministerstvo životního prostředí plánuje rozšířit dosavadní ochranu čtyřem lokalitám v jižních Čechách a na Prostějovsku vzhledem k výskytu vzácných živočichů a rostlin. Jde o Krvavý a Kačležský rybník na Jindřichohradecku mimo jiné kvůli vydře říční a rašeliništím i národní přírodní rezervaci Brouskův mlýn na Českobudějovicku, kde se vyskytuje slavík modráček. Rozrůst se má i národní přírodní památka Za Hrnčířkou na Prostějovsku.

Podle návrhu mají vyhlášky platit od 1. března. Nyní jsou v připomínkovém řízení, vyplývá z knihovny připravované legislativy.

V národní přírodní rezervaci (NPR) se přemění dva spolu sousedící rybníky - Krvavý a Kačležský. "Je to poměrně velké území o rozloze 408 hektarů s rašelinnými loukami, rašeliništi a olšinami, různými druhy vodních rostlin, sekavcem nebo vydrou říční," řekla ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Chrání se zde ale i třeba lekníny bělostné, ostřice plstnatoplodá a škeble rybničná. Jde také o významné hnízdiště, shromaždiště a tahovou zastávku vodních a mokřadních ptáků.

Další jihočeská NPR - Brouskův mlýn - se nachází v Třeboňské pánvi. "Údolím Brouskův mlýn, které se rozkládá na 143 hektarech, protéká meandrující říčka Stropnice," popisuje. Jsou tu mokřady, minerálně bohatá slatiniště s rašeliníky a suchopýrkem alpským a další ohrožené rostliny a živočichové. Sídlí zde slavík modráček a různé druhy vodních ptáků.

Původní ochrana NPR Brouskův mlýn z roku 1991 prý nestačila. Část slatinných a bezkolencových luk se totiž nacházela mimo rezervaci. Pokud by se podle návrhu rezervace znovu nevyhlásila, nedodržela by se evropská směrnice a neochránil přirozený tok Stropnice.

V Olomouckém kraji se zvýší ochrana nad lokalitou Za Hrnčířkou. Od roku 1953 byla přírodní památkou, ale vyhlašuje se znovu. "Protože rozšiřujeme její území. Původně část stepní lokality Hrnčířka bude nyní chráněna celá, a navíc se rozroste o stepní lokalitu Malá Horka," řekla Roubíčková. Tam se na jako jediném místě v České republice vyskytuje rostlina ostřice přítupá, je zde ale i přísně chráněný koniklec velkovětý. Malá Horka je zajímavá kontinentálními studenými stepmi, které se vyskytují například i na Sibiři nebo Aljašce.

Národních přírodních rezervací je v Česku 109 a národních přírodních památek 116. Jejich počet se prý zatím nebude zvyšovat, příroda je ale "stále v pohybu", a tak se občas mění hranice jejich území. MŽP také v současnosti monitoruje ve spolupráci s Českou geologickou službou některé geologické památky a chce posílit také ochranu "neživé přírody".

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů