Středa, 24. dubna 2024

PRO-BIO: Rozšíření pěstování GMO by zvýšilo cenu biopotravin

PRO-BIO: Rozšíření pěstování GMO by zvýšilo cenu biopotravin

Případné rozšíření pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO), o kterém nově mohou na svém území rozhodnout členské státy Evropské unie, by podle ekologických zemědělců zvýšilo cenu biopotravin. ČR by proto měla GMO vyloučit z tuzemského zemědělství nebo aspoň zpřísnit pravidla pro jejich produkci, sdělila dnes ČTK manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová.

"V případě, že dojde k rozšíření pěstován geneticky modifikovaných plodin na území ČR, reálně hrozí také zvýšení cen biopotravin v důsledku vyššího rizika možné kontaminace GMO. Ekologičtí sedláci tak pravděpodobně budou nuceni dokládat rozbory, že je jejich produkce tzv. GMO free, a tudíž nedošlo ke kontaminaci," upozornila Nesrstová. Rozbor je podle Nesrstové drahý a nyní jej ekologičtí zemědělci nemusí provádět. "Potřeba takových zkoušek se pak negativně projeví na ceně," podotkla Nesrstová.

Pěstování GMO má navíc podle Nesrstové negativní vliv na biologickou rozmanitost, jelikož se na těchto polích musí používat silné chemické přípravky. "Je prokazatelné, že pěstování geneticky modifikovaných plodin je výhodné zejména na rozsáhlých plochách. Tyto pak po několika sezonách zůstávají bez života. Sice zmizí plevele i škůdci, ale spolu s nimi vše ostatní, přežije jen monokultura. Následné znovuobnovení přirozeného života na takových polích bude vyžadovat nemalé úsilí," uvedla.

Ekologičtí farmáři také upozornili, že spotřebitelé mají nyní pouze kusé informace o GMO produktech. Zatímco na etiketách rostlinného původu se zákazníci dočtou, zda jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných surovin, tak u živočišné produkce tomu tak není.

Trh s biopotravinami v České republice v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta a lidé za ně utratili 1,78 miliardy korun. Každý obyvatel země za biopotraviny dal v průměru téměř 200 korun za rok. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta. Čísla za roky 2013 a 2014 zatím nejsou k dispozici.

Počet registrovaných výrobců biopotravin za prvních osm měsíců loňského roku vzrostl o pět procent na 518. Naopak mírně ubylo ekofarem a snížil se podíl zemědělské půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství z 11,7 na 11,6 procenta.

Evropský parlament v úterý schválil novou právní úpravu, která umožní členským státům EU omezit nebo zcela zakázat pěstování GMO na svém území. Podle poslanců tak bude možné zohlednit rozdílné názory členských zemí v této otázce. Opatření, které se netýká dovozu ani vývozu GMO, bude účinné od jara 2015.

Pokud státy povolí pěstování GMO, musí zajistit, aby tyto rostliny nemohly kontaminovat jiné plodiny. V Evropě ale zatím o pěstování GMO není příliš velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region pouze nepatrný podíl. V současnosti je jedinou geneticky modifikovanou plodinou pěstovanou v EU kukuřice MON810. Pěstuje se na 110.000 hektarech ve Španělsku, 9000 v Portugalsku a 3000 v Česku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů