Pátek, 19. dubna 2024

Ve Frýdku-Místku se kvůli obchvatu chystá odstranění skládky

Ve Frýdku-Místku se kvůli obchvatu chystá odstranění skládky

Ministerstvo financí vyhlásí výběrové řízení na sanaci lokality Skatulův Hliník ve Frýdku-Místku. Na skládku se v minulosti odkládal průmyslový odpad z tehdejších Válcoven plechu a její odstranění je nezbytnou podmínkou pro stavbu obchvatu, na který město čeká desítky let. Vyhlášení veřejné zakázky už schválila vláda. ČTK o tom informovali mluvčí magistrátu Jana Matějíková a Radek Ležatka z ministerstva financí.

Lokalita Skatulův Hliník se podle dřívějších informací rozkládá na ploše 33.400 metrů čtverečních a na skládce by mělo být uloženo více než 340.000 tun odpadů. "Skládka Skatulův Hliník je pozůstatkem společnosti Válcoven plechu, která na ni ukládala odpad z výroby, často s obsahem škodlivých látek," připomněla mluvčí.

Dodala, že obchvat nestaví město, ale jeho výstavbu má na starosti Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). "V současnosti je vydáno stavební povolení na dvě třetiny obchvatu, proti kterému se již nemůže nikdo odvolat," uvedla Matějíková. Mimo to jsou postupně vydávána stavební povolení na přeložky vodovodů, elektrického vedení a místních komunikací mimo hlavní trasu obchvatu.

Podle Ležatky je v současné době uveřejněna předběžná informace o veřejné zakázce na sanaci skládky. "Dle zákona může přistoupit zadavatel k zahájení zadávacího řízení nejdříve jeden měsíc po zveřejnění předběžné informace. Přesný harmonogram zahájení a průběhu zadávacího řízení nebyl prozatím stanoven a z tohoto důvodu nelze předjímat termín zahájení prací," uvedl Ležatka. Předpokládanou cenu zakázky ministerstvo neuvedlo, podle dřívějších informací měla sanace stát stovky milionů korun. "Cena vzejde z otevřeného výběrového řízení. Kritériem bude právě co nejnižší nabízená cena," podotkl mluvčí ministerstva financí.

Podle informací uvedených na webových stránkách ŘSD by obchvat mohl být být v provozu v dubnu 2019. Předpokládaná cena stavby je téměř 3,9 miliardy korun bez DPH. Hlavní trasa má být dlouhá přes 8,5 kilometru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů