Čtvrtek, 28. března 2024

Středočeští radní schválili žádosti o tzv. kotlíkové dotace

Středočeští radní schválili žádosti o tzv. kotlíkové dotace

Středočeští radní dnes schválili žádosti o peníze na pořízení nových ekologických kotlů ve druhém kole, takzvaných kotlíkových dotací. Vyhověli 756 žadatelům, mezi něž by mělo být rozděleno 42 milionů korun, řekla ČTK mluvčí kraje Nicole Mertinová. Jde ale jen o polovinu z celkového balíku žádostí, druhou půlku dotací rozděluje Státní fond životního prostředí. Ten podle mluvčí Lenky Brandtové podpořil 757 žádostí za dalších více než 42 milionů korun. Dohromady tak bylo v kraji vyhověno 1513 žadatelům, kteří si rozdělí přes 84 milionů korun.

Výše dotace závisí na typu kotle a pohybuje se v rozmezí od 15.000 do 60.000 Kč. Každou lichou žádost vyřizoval kraj, sudou Státní fond životního prostředí. Úspěšní žadatelé budou vyzváni k předložení dokladů potřebných k uzavření smlouvy. Doklady by měli předložit do devíti měsíců od obdržení informace o registraci.

O obě kola společného programu Středočeského kraje a ministerstva životního prostředí byl od začátku velký zájem. Lidé stáli před úřadem v dlouhých frontách, někteří žadatelé tam i nocovali. Žádosti do druhého kola začal kraj přijímat loni 8. září. Druhý den bylo už vyčleněných 80 milionů korun rozděleno. Kraj i ministerstvo poté částku navýšily, aby mohlo být uspokojeno více žadatelů.

Zájem o druhé kolo dotací byl větší v prvním kole o rok dříve. V roce 2013 kraj přijal 912 žádostí a na pořízení nových kotlů si lidé rozdělili 40 milionů korun. Ve druhém kole byla k dispozici suma dvojnásobná.

Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. MŽP spustilo program i v dalších krajích.

Cílem programu je podle ministerstva podpořit opatření, která povedou ke zlepšení kvality ovzduší.

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů