Pátek, 29. března 2024

Výnosy zelených fondů sráží ropa, je to ale sázka na budoucnost

Zhodnocení peněz v alternativních energetických nebo ekologicky šetrných výrobách se dlouhodobě příliš neliší od jiných investic.

Výnosy zelených fondů sráží ropa, je to ale sázka na budoucnost

Vsaďte na slunce, vodu, vítr či jiné netradiční energetické zdroje, radí investorům část odborníků. Světová banka dokonce vydává takzvané zelené bondy, jimiž financuje vybrané ekologicky šetrné projekty v rozvojových zemích. Jen loni přesáhl jejich objem 35 miliard dolarů, což je více než trojnásobek hodnoty těchto dluhopisů v roce 2013. Letos může podle Světové banky jejich objem opět výrazně růst.

Na "zelené" technologie se zaměřuje řada fondů. Dlouhodobě jde o zajímavou investici, krátkodobě vykazuje výkonnost výkyvy. I v tomto případě navíc platí, že je třeba investované peníze dobře rozložit, nejlépe do většího počtu akcií vybraných společností podle toho, na co se zaměřují.

"Takzvané zelené fondy patří k investicím vycházejícím ze zásad sociálně zodpovědného investování (social responsible investment - SRI)," upozorňuje Jiří Mikeš, analytik firmy Moneco, která vydává časopis Fondshop. Firmy, do nichž mají investice směřovat, by měly být tedy eticky řízeny, jejich výroba nesmí poškozovat životní prostředí a jsou tu i další podobná kritéria.

Ke strategii sociálně zodpovědného investování se hlásí asi tisíc správců majetku, kteří se starají o aktiva ve výši 34 bilionů dolarů. Podíl "zelených" fondů není znám, v USA a v západní Evropě nicméně patří mezi oblíbené způsoby investic. V České republice je těchto fondů méně, jejich počet ale roste.

Nejednoznačné výsledky

Na první pohled to vypadá, že jsou fondy, které investují do firem omezených řadou kritérií, vůči ostatním v nevýhodě. Studie na toto téma to ale nepotvrzují. Řada z nich dospěla k závěru, že ve výkonnosti SRI (i zelených) a jiných fondů není velký rozdíl. Potvrzují to i porovnání vybraných indexů. Zatímco globální akciový index MSCI World posílil od konce září 2007 včetně reinvestic dividend v dolarech o 26,6 procenta, indikátor MSCI World ESG GR, mapující sociálně zodpovědné investice, vzrostl o 25,5 procenta. V patnáctileté periodě, v níž nahradil krátce existující index ESG svého předchůdce MSCI KLD 400 Social GR, vzrostla jeho dolarová hodnota o 75,5 procenta. Index MSCI World si polepšil o 68,3 procenta. "Takzvané sociální investování bylo nepatrně výhodnější, hodně však záleží na zvoleném indexu i periodě," dodává Mikeš.

Ukazuje to i srovnání indexu MSCI monitorujícího ceny akcií firem zaměřených na alternativní energie s globálním indexem MSCI. "Zelený" index loni vzrostl o 6,64 procenta, globální o 5,50 procenta. V roce 2013 zpevnil ekologický index o téměř 81 procent, zatímco MSCI World přidal 27,37 procenta své hodnoty.

Úzký záběr investic

Ekologicky investující fondy jsou ale víceméně zaměřeny na jediný sektor. "Problémem je i jejich silné napojení na státní dotace a riziko státních zásahů. Akcie firem, které v oboru působí, mohou značně ovlivnit rozhodnutí státu, třeba ohledně emisí," uvedl Mikeš. Na druhé straně upozorňuje na pokračující posun investorů k výrobcům alternativních paliv, která sázejí na budoucnost, podobně jako firmy působící v oblasti informačních technologií. "Pokud ale všichni hodnotí nějaké akcie či sektory příliš pozitivně, nemusí to být dobrá investice," varuje Mikeš.

Nízká cena ropy může navíc zpomalit přechod k alternativním zdrojům energie. Část občanů jezdí autem na plyn či elektřinu místo benzinu z ekologických důvodů, řada dalších se ale řídí prostě jen tím, co je pro ně levnější.

Podle Miloslava Doubravy z ČSOB Asset Managementu jsou ekologicky zaměřené fondy založené na strategii udržitelného růstu bez poškození přírody vhodné pro velmi dlouhý horizont. Což je šance pro cílevědomého a disciplinovaného investora, odolného vůči propadům trhů. Nehodí se pro ty, kteří investují na kratší dobu a využívají spíše spekulativní investice.

"Výnosový potenciál zelených fondů se neliší od standardních fondů. Existuje ale užší skupina klientů, kteří jsou citlivější na problematiku zelených sociálně zodpovědných fondů, což ovlivňuje jejich investici," uvedl manažer fondu Top Stocks Investiční společnosti České spořitelny Ján Hájek.

Pokles ceny ropy může podle něho výnosy zelených fondů krátkodobě ovlivňovat. Atraktivita mnoha alternativních zdrojů energie totiž z tohoto důvodu klesá. Životnost ložisek pro těžbu klasických energetických surovin je ale většinou omezená, zatímco alternativní zdroje energie jsou prakticky nevyčerpatelné. "Investice do těchto technologií tak budou pokračovat," míní Hájek.

ETF i klasické fondy

K investicím do alternativních zdrojů energie lze využít ETF (exchange traded funds, fondy obchodované na burze), kopírující vybrané indexy či aktiva. Mikeš upozorňuje na iShares Global Clean Energy ETF kombinující investice do solární a větrné energie, biomasy i jiných alternativních zdrojů energie. Investoři mohou využít i úžeji zaměřené fondy tohoto druhu. Nikoliv ale v korunách. Při jejich koupi je tak třeba přijmout měnové riziko.

"Zelené" fondy lze pořídit i v Česku. Patří k nim KBC Eco Fund Alternative Energy, Pioneer Global Ecology. Obdobné fondy nabízí i Parvest, Raiffeisen a BNP Paribas. Některé jako ESPA Stock Umwelt nebo Fond živé planety ČP Investu jsou vedeny v korunách. Na budoucí potíže s pitnou vodou sází "vodní fondy" Amundi Global Aqua a ČSOB Akciový fond vodního bohatství.

Aktuálně se "zeleným" fondům tolik nedaří. Roční výnos fondu vodního bohatství činí 0,15 procenta, za tři roky je to ale 16,36 procenta ročně a za pět let 11,34 procenta ročně. Fond Pioneer Global Ecology v eurech za rok vynáší necelé procento, ve tříletém a pětiletém horizontu ovšem průměrně 14,48, respektive 8,79 procenta za rok. Jejich portfolia jsou inspirací pro ty, kteří do ekologických titulů raději investují sami.

Na zelené technologie sází i fond kvalifikovaných investorů NOVA Green Energy finanční skupiny Arca Capital. Vyžaduje investici nejméně 125 tisíc eur, tedy asi 3,5 milionu korun. Za to slibuje zhodnocení sedm až devět procent ročně s tím, že jsou jeho výnosy založeny na státní energetické politice.

Tržby z fotovoltaických a bioplynových elektráren či dalších energetických zdrojů využívajících alternativní paliva, do nichž fond investuje, vycházejí z garantovaných vyšších výkupních cen zelené energie. Hodně tedy závisí na tom, aby příslušné státy nezměnily podmínky pro podporu alternativních energetických zdrojů.

Čemu je třeba věnovat pozornost

Zvažte, jaký jste investor. Vezměte v úvahu, že takzvané zelené investice jsou dlouhodobou záležitostí.

Posuďte, zda se podobná investice do vašeho portfolia skutečně hodí.

Přestože mají netradiční či alternativní energetické zdroje budoucnost, neměly by tvořit hlavní část investorova portfolia.

I když zastáváte ekologičtější přístup k životu, snažte se při výběru vhodných fondů řídit spíše racionálními než emocionálními pohnutkami.

Portfolia zelených fondů vás mohou inspirovat k vlastním investicím.

AUTOR: František Mašek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů