Pátek, 29. března 2024

Proč se v USA zakazují změkčovače vody se solí?

Otázkou zůstává, jakou měrou zatěžuje sůl ČOV a životní prostředí u nás...

Proč se v USA zakazují změkčovače vody se solí?

Proč Kalifornie zahájila zákaz změkčování vody na bázi soli?

Nejběžnější typ tradičního změkčovače vody upravuje tvrdou vodu solí prostřednictvím procesu nazývaného iontová výměna. Změkčovač vodynechá vodu proudit přes náplň pryskyřice, kde se molekuly vápníku a hořčíku nahradí molekulami sodíku, takže vznikne měkká voda. Změkčovač vody odstraňuje tvrdost odstraněním minerálů - obsah vápníku a hořčíku - z vody a nahradí je sodíkem. Solanka voda (chlorid sodný) se pak vypouští do kanalizace a dochází k plýtvání cca 150 galonů vody týdně.

Vypouštění chloridu sodného není ekologické

Vypouštění solanek z regenerace změkčovače vody může mít negativní vliv na kvalitu vody v zásobách podzemních vod a v odpadních vodách v kanalizaci. Vyšší obsah sodíku a obsah chloridu sodného zvyšuje náklady na úpravu vody a snižuje potenciální opětovné využití odpadních vod pro zemědělství a průmyslové aplikace. To může také narušit schopnost čistíren odpadních vodvyhovět normám týkajících se obsahu celkového množství rozpuštěných pevných látek (TDS) ve vodě. TDS je mírou celkové koncentrace rozpuštěných minerálních látek ve vodě, kde chlorid sodný je jen jednou z nich. Problém je v tom, že většina čistíren odpadních vod neodstraňujte měřitelné koncentrace minerálů z odpadní vody, a tak se zátěž chloridem sodným přenese i na životní prostředí.

Kalifornieje prvním státem

Stát Kalifornie prohlašuje, chlorid sodný je největší kontaminovat ovlivňující zásoby vody a národ. Vzhledem k tomu, že vodní zdroje spravují jednotlivé obce, některé státy, jako je Kalifornie, se rozhodli, že nebudou požadovat celostátní zákaz. Rozhodnutí Kalifornie realizovalo shromáždění 1366 v roce 2005 a umožňuje místním komunitám zakázat tyto typy změkčovače vody, aby byly splněny normy úniku TDS do životního prostředí. V některých obcích byla vyhlášena referenda, která vyvolala hrozba pokut za neplnění norem, v ostatních případech protestující zemědělci, jejichž plodiny jsou poškozeny chloridem sodným. V lednu 2014 správní rada oblasti DiscoveryBay v Kalifornii schválila pravidla zakazující novou instalaci změkčovače vody, který používá sodík, draslík nebo vypouští solný roztok do kanalizačního potrubí. Od srpna 2014 byly změkčovače vody se solí zakázány v 25 oblastích Kalifornie.

Ostatní státy budou následovat

  • V květnu 2010, Hamburg Township ve státě Michigan zakázal používání změkčovače vody se solí, za účelem ochrany svých zvodní před nadměrným obsahem sodíku.
  • V Connecticutu, výtok solanka ze změkčovačů vody je zakázán v případě vypouštění do soukromých septiků pod CT veřejného zdraví.
  • V Texasu jeve většině případů zakázánainstalace změkčovače se solí v domech s vlastním septikem. Majitel domu může legálně nainstalovat změkčovač vody, pokud provádí úpravu odpadní vody.
  • V Massachusetts, výtok solanky ze změkčovačů vody se solí je zakázán u soukromých septiků.
  • V Arizoně, obec Scottsdale byla první obec, která přímo řeší slanost odpadu ze změkčovače vody, vydáním vyhlášky v březnu 2014. V rámci této nové vyhlášky, mohou obyvatelé získat slevu, pokud zvýší efektivitu jejich stávající iontové výměny změkčovače vody nebo pokud úplně odstraní svoje změkčovače vody na bázi soli.


Debata ještě existuje v místních komunitách, pokud jde o míru, do jaké chlorid sodný způsobuje škody na životním prostředí. Trendem mnoha dalších komunit je vyjadřovat a prosazovat svoji podporu změkčování vody bez soli. Otázkou zůstává, jakou měrou zatěžuje sůl ČOV a životní prostředí u nás. I přesto, že se u nás ve vodárenství momentálně řeší jiná témata, je důležité trendy a zkušenosti z jiných států sledovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů