Pátek, 29. března 2024

Vyhláška se zákazem výkupu všech kovů od fyzických osob za hotové míří do sbírky

Vyhláška se zákazem výkupu všech kovů od fyzických osob za hotové míří do sbírky

Ministr životního prostředí Richard Brabec v pátek 30. ledna podepsal finální znění vyhlášky, která definitivně zakáže výkup kovů od fyzických osob za hotovost. Jediným možným způsobem, jak za kov zaplatit, tak bude bezhotovostní platba. Vyhláška dnes míří do Sbírky zákonů a bude účinná od 1. března 2015.

,,Omezení výkupu na bezhotovostní platby je prvním slíbeným opatřením, která budeme v průběhu letošního roku realizovat, abychom, co nejvíce to bude možné, zabránili krádežím kovů a rozvoji tohoto kriminálního segmentu u nás v ČR. Velmi záhy bude následovat vymezení bezhotovostní platby pouze na převod na účet, popř. poštovní poukázku. K tomu ale může dojít pouze zákonem. Proto je tato změna již navržena v novele zákona o odpadech, která půjde brzy do vlády. Zároveň musím zopakovat, že nejsem zastáncem kompletního zákazu výkupu všech surovin a tím i zrušení celého systému výkupu. Možnost přivydělat si sběrem papíru, textilu i kovů by měla pro slušné občany zůstat zachována," vysvětluje ministr Brabec.

Ministerstvo proto sběrnám a výkupcům doporučuje, aby pro bezhotovostní platby začali používat především tyto dva bezhotovostní způsoby výplaty peněz za výkup kovů. Ještě letos budou konkrétní způsoby bezhotovostní platby uzákoněny.

Ministerstvo životního prostředí současně připravuje do vlády komplexní materiál, který zmapuje celý segment výkupu sběrných surovin u nás. V materiálu MŽP doporučí vládě přijmout další opatření spadající do působnosti i ostatních rezortů, která boj s krádežemi kovů posílí. ,,Mezi hlavní problém považuji počet sběren u nás, ten je na obyvatele snad nejvyšší v celé Evropě. Takový počet není možné účinně kontrolovat. Proto mezi jedno z navrhovaných opatření může patřit zpřísnění podmínek pro vydávání licencí sběrnám a následné relicencování všech sběren u nás. Přísnější podmínky pro získání licence by pak mohly zahrnovat třeba povinné zavedení kamerového systému. Součástí materiálu, který předložím vládě do konce února, pak bude i vznik tzv. ,,malé Kobry", speciálního mezirezortního týmu, působícího při České inspekci životního prostředí, který se svými kontrolami zaměří pouze na potírání kriminality spojené s výkupem kovů," dodává ministr Brabec.

Znění vyhlášky, které mění aktuální znění vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů, najdete v příloze níže.

Odstraněním příslušného textu v odstavci 5 dochází k rozšíření zákazu hotovostní výplaty za všechny kovy, uvedené v odstavci 2 této vyhlášky. Za tyto kovy bude od 1. března možné poskytnout úplatu pouze bezhotovostním platebním stykem.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů