Pátek, 19. dubna 2024

Bor u Skutče se chce sanovat shořelou skládku pneumatik

Bor u Skutče se chce sanovat shořelou skládku pneumatik

Bor u Skutče na Chrudimsku se chce zbavit shořelé skládky pneumatik, která je v katastru obce od roku 2011. Nechává si zpracovávat analýzu rizik, aby mohl žádat o dotace. Majitel areálu zkrachoval a nemá na sanaci areálu peníze. ČTK to dnes řekl starosta Vlaďko Beneš.

"Tenkrát se to jen uhasilo. Materiál je tu prakticky do dneška, akorát zarůstá. Prvním předpokladem, aby byly uvolněny finanční zdroje, je analýza rizik," řekl starosta.

Odborná firma obci zpracovává analýzu, která by v druhém pololetí mohla být hotová. Starosta doufá, že by pak mohla obec požádat stát či případně kraj o dotace na vyčištění skládky.

"Skládka je asi 200 metrů od domů. Okolí skládky ještě nevyčpělo, v létě je stále cítit. Je to nepříjemné," řekl Beneš.

Pneumatiky shořely v červnu 2011. Hasiči likvidovali požár téměř sedm dní. Původní skládka sahala do výšky sedmi metrů, dlouhá byla 150 a široká 60 metrů. Obyvatelům tehdy hrozila evakuace do nedaleké Proseče, naštěstí se vítr otočil a nešel směrem do obytné části.

Pneumatiky v Boru likvidovala soukromá firma, která zkrachovala. Česká inspekce životního prostředí skládku od konce 90. let minulého století opakovaně kontrolovala a uložila za porušení zákona o nakládání s odpady pokuty téměř 350.000 korun.

V konkurzním řízení koupil areál v roce 2006 podnikatel, který již v oboru podle inspekce nepodnikal, další pneumatiky na skládku nevozil. O sanaci shořelého materiálu v roce 2011 se ale nepostaral. "Likvidace skládky je na mrtvé bodě. Poslední majitel tu ještě do podzimu pobýval, ale pak zmizel a asi už se nevrátí," řekl Beneš.

Lucie Jelínková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů